«Пакти й Конституції законів і вольностей Війська Запорозького», які в історіографії ще називаються «Хартія», «Угода», «Конституція Пилипа Орлика», «Бендерська конституція» (документ був ухвалений на козацькій раді біля міста Бендери в Молдові) вперше описують Україну як самостійну незалежну державу.

На цьому наголошують історики Надія Нікітенко, Вячеслав Корнієнко, Володимир Замлинський, який, зокрема, зазначає: «Уперше в Європі було вироблено реальну модель вільної, незалежної держави, заснованої на природному праві народу на свободу і самовизначення, модель, що базувалася на незнаних досі демократичних засадах суспільного життя. Слід зауважити, що навряд чи такий документ міг бути вироблений одним Орликом зі старшиною. Усе свідчить про те, що в ньому було закладено виплекані за довге життя думки самого Мазепи».

Конституція була укладена латиною і староукраїнською мовою зразка XVIII століття. Донедавна документ був відомий лише у скорочених копіях, через що виникали сумніви щодо існування оригіналу «Пактів». Як повідомляють в Українському інституті національної пам’яті, у 2008 році українські науковці виявили у фондах російського державного архіву давніх актів у Москві оригінальний текст «Конституції», складений староукраїнською. Тут також зберігається оригінальний підтверджувальний диплом Карла ХІІ на обрання Пилипа Орлика гетьманом. Автентичність цих документів підтверджується підписами гетьмана Пилипа Орлика та шведського короля Карла ХІІ.

У рамках святкування 30-ї річниці Незалежності в Україну прибули зі Швеції оригінал латиномовної «Хартії» і булава гетьмана, що експонувалися в Національному заповіднику «Софія Київська». Копії історичного документа були виставлені у Верховній Раді, Офісі Президента та Конституційному Суді.

На початку червня цього року генеральний директор Національного архіву Швеції Карін Астром Іко передала очільнику Укрдержархіву Анатолію Хромову засвідчену латиномовну копію Конституції Пилипа Орлика, оригінал якої зберігається в Стокгольмі та є безцінним надбанням нашої спільної історичної спадщини.

«Цей примірник буде додано як дублетний варіант до справи № 2236 «Колекція ксерокопій з фондів Національного архіву Швеції, що стосуються історії України 1654—1747 рр.» Центрального державного історичного архіву м. Київ», — наголошує Анатолій Хромов.

Скорочена електронна версія «Конституції» Пилипа Орлика опублікована Центральним державним історичним архівом України