Верховна Рада звернулася до ООН, Міжнародного агентства з атомної енергії, ЄC, ОБСЄ, НАТО, Ради Європи та їхніх парламентських асамблей, парламентів і урядів іноземних держав щодо запобігання ядерній катастрофі на Запорізькій атомній електростанції та протидії ядерному шантажу з боку Росії, держави - ядерного терориста.

За словами народного депутата, голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександра Мережка, цим зверненням Україна хоче попередити світ про можливість вчинення росією чергової провокації - підриву Запорізької АЕС.

«Ця станція є найбільшою в Європі, і будь-які провокації, акт ядерного терору з боку росії, може спричинити серйозні наслідки для всієї Європи, для всього світу. Ми закликаємо попередити цей можливий акт ядерного тероризму, запровадити додаткові санкції, спрямовані проти російського військово-промислового комплексу, проти російської ядерної енергетики та визнати врешті-решт росію державою-спонсором тероризму, зокрема і ядерного тероризму», - зазначив політик.

Він додав, що реалізація запропонованих заходів сприятиме консолідації зусиль міжнародної спільноти з метою запобігання масштабній ядерній катастрофі, зміцнення протидії ядерному шантажу рф, початку ефективної розбудови механізмів гарантій миру та безпеки в Європі.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України