«Децентралізація — це настільки фундаментальна реформа, що незалежно від зміни влади та політичного контексту, вона все одно рухається вперед», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко (на знімку  першийй праворуч) під час відкриття Конференції з демократичного врядування.

Учасники заходу, зокрема, обговорили висновки восьмого Всеукраїнського муніципального опитування Міжнародного республіканського інституту (IRI Ukraine).

Відповідно до зазначеного опитування, переважна більшість населення вірить у краще майбутнє, позитивно оцінює якість послуг від місцевої влади, планує залишатися у своїх містах під час війни й після її завершення.

Водночас у 18 із 21 населеного пункту, де відбулось опитування, від 50 до 82 відсотків респондентів вважають, що їхнє місто рухається у правильному напрямі.

«Лише ці два факти підтверджують, що реформа справді рухається вперед і буде рухатися надалі», — зауважив Олександр Корнієнко.

Перший віцеспікер акцентував, що децентралізація набула ще додаткових значень після отримання Україною статусу кандидата на вступ в Євросоюз, адже «процес євроінтеграції та вступу проходить також на рівні інфра-
структурних проектів, які реалізовуватимуться у громадах».

Також він зазначив, що важливо поліпшувати якість життя українців, бо «це одна з тез, яку озвучують наші люди, коли говоримо про повернення додому з-за кордону».

«Говорячи про маленькі громади, завжди зазначаємо, що держава працюватиме на їх підтримку та розвиток, але водночас великі громади мають нести й відчувати свою відповідальність у цьому процесі», — наголосив насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Довідково

Захід організовано за участю Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міжнародного республіканського інституту (IRI Ukraine).

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.