Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко взяв участь у презентації та обговоренні візійного, адвокаційного документа політик «Бачення України 2030: реформування та відновлення соціально-гуманітарної сфери», де виступив із вітальним словом.

Насамперед Перший віцеспікер наголосив про озвучену напередодні Президентом України у Верховній Раді України українську доктрину, яку було за-пропоновано до обговорення українському суспільству на різних рівнях і напрямах.

«Одним із складників якраз є духовна незалежність, духовна безпека й продовження боротьби до перемоги в ниві нашої культурно-гуманітарної сфери», — зауважив Олександр Корнієнко, додавши, що всі розуміють, про що йдеться загалом, — продовження укріплення національної ідентичності.

«Верховна Рада України продовжуватиме рухатися цим шляхом. Маємо ще кілька завдань, які повинні виконати: і щодо безпосередньо духовної незалежності, і продовження нашої духовної боротьби», — зазначив Перший віцеспікер. Він додав, що ще одним завданням, озвученим Президентом України, є питання фінансування культури: «Будемо працювати над пошуком шляхів дати гуманітарній сфері всі необхідні ресурси».

«Будь-яка гуманітарна та культурна історія в Україні починається в Урядовому кварталі, а реалізується в громадах», — зауважив Олександр Корнієнко, наголосивши, що необхідно зберігати цей зв’язок і робити все заради спроможності громад, що дасть можливість надавати мешканцям, зокрема, і культурні сервіси.

Також під час виступу він порушив питання внесення Президентом України до Верховної Ради України Закону України «Про застосування англійської мови в Україні», імплементації рекомендацій Єврокомісії у медіасфері, а також чинних освітніх компонентів та їх покращення в Україні в умовах правового режиму воєнного стану.

«Ініціатива Президента України Володимира Зеленського щодо англійської мови вже активно обговорюється. Запропонував проводити відповідні дискусії та розмови в контексті, як покращити механізм додавання в наше життя англійської мови, й зробити його ефективним, а не робити із цього політику», — за-уважив Олександр Корнієнко.

«Євроінтеграція України складатиметься із двох великих частин. По-перше, імплементація законодавства. По-друге, інфраструктурні проекти для громад», — наголосив насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України, ви-словивши сподівання на подальшу плідну роботу.

Довідково

Мета заходу — презентація громадськими експертами політик реформування та відновлення у соціально-гуманітарній сфері України та обговорення документа із представниками Уряду, Парламенту, міжнародними партнерами та широким колом громадськості.

Захід організовано Школою політичної аналітики НаУКМА у партнерстві з Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ у межах Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.