Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики представляли Перша заступниця голови комітету Ірина Констанкевич, голова підкомітету з питань культурної політики Микола Княжицький, члени комітету Володимир В’ятрович та Андрій Боблях. Також до зустрічі долучився радник посла Литовської Республіки в Україні Маріюс Дунда.

На початку розмови українські парламентарії вкотре засвідчили повагу та висловили вдячність Литовському Сейму та всьому Литовському народу за потужну системну підтримку України в боротьбі з державою-агресором російською федерацією. Микола Княжицький також наголосив на важливості єдності Литви, України та Польщі як великої європейської сили.
Ключовою для обговорення стала тема культури, обмін досвідом і ефективними практиками між Україною та Литвою. Також йшлося про державну політику в галузі кінематографії, у мистецькій освіті, в музичній та фестивальній діяльності, у боротьбі з російською пропагандою та дезінформацією. Зокрема, саме за підтримки Комітету культури минулого року Сейм Литовської Республіки ухвалив зміни до законодавства щодо заборони російського мовлення на території країни.

Під час зустрічі йшлося й про доцільність продовження та розширення радіомовлення на середніх хвилях із Вільнюса на територію України. Як відомо, з квітня 2022 року з ініціативи уряду Литви коштом Литовського центру радіо і телебачення розпочалася трансляція інформаційних радіопередач НСТУ на середніх хвилях, спрямована на територію України, насамперед на тимчасово окуповану.

Члени комітету розповіли литовським колегам про успішне функціонування в Україні таких культурних інституцій як Інституту книги, Українського культурного фонду, Українського інституту національної пам’яті та інших.

Народні депутати принагідно висловили вдячність Литовській Республіці і за відбудовану школу у Бородянці.

Учасники зустрічі домовилися продовжувати співпрацю профільних комітетів парламентів України та Литовської Республіки з метою імплементації європейського права в національне законодавство України, а також, щоб втілювати спільні культурні та медіапроекти, повідомили в комітеті. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.