З перших днів війни, коли росія захопила на території України окремі об’єкти підвищеної небезпеки європейського чи навіть глобального рівня, говорити про ефективність міжнародних організацій, які мали б це не допустити в принципі, навряд чи можна. Зокрема, ідеться і про ефективність діяльності МАГАТЕ як інституції, яка могла б запобігти якимось позаштатним ситуаціям, певним аваріям.

 «Ситуація із Запорізькою АЕС, яку зараз контролюють російські окупанти, вже насторожує світову спільноту. І Президент України, і розвідка, і наш уряд сприймають небезпеку як украй серйозну, ми про це неодноразово заявляли, і світ починає прислухатися, об’єднуватися у спільній реакції», - зазначив політик.

Він нагадав, що українська влада попереджала партнерів, що росіяни замінували Каховську ГЕС і готують теракт, але ця інформація не знайшла відгуку.

«Цивілізований світ не міг уявити, що окупанти зважаться на підрив, тому ми маємо такий наслідок, який маємо. І ось зараз сам факт прискіпливої уваги до ЗАЕС має важливе значення. Він свідчить, що це питання на контролі фактично всіх світових лідерів. Але виключати використання росією ЗАЕС як засобу ядерного шантажу, на жаль, ми не можемо», - сказав парламентарій.

Він наголосив, що сьогодні адекватність путіна та його оточення є дуже сумнівною з точки зору того, що вони вже скоїли під час вторгнення в Україну. Водночас народний депутат висловив сподівання, що у росіян вистачить здорового глузду, щоб не втілити негативний сценарій на ЗАЕС.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України