В окремих господарствах комбайни вже вивели в поле. Озимий ячмінь зібрали в агрофірмі «Ольгопіль». Тут є добра традиція: водію автомобіля, який першим привозить на тік зерно нового врожаю, вручають коровай. Запровадив її керівник підприємства заслужений працівник сільського господарства України Павло Каленич.

Цьогоріч перше зерно доставив водій Анатолій Куковиця. Він привіз збіжжя озимого ячменю. Його зустріла завідувачка лабораторії Ніна Шастун і вручила запашну хлібину (на знімку).

«Ольгопіль» спеціалізується на вирощуванні насіння зернових культур. Особливу увагу приділяють збиранню. Це чи не найвідповідальніший етап. Треба пильнувати за кожною зерниною.

«Щоб жодна насінина не «перебігла» від одного сорту до іншого і тим само не зіпсувала нашу тривалу роботу», — каже місцевий аграрій. У господарстві наголошують, що «чистий» сорт є запорукою гарного врожаю.

Яким він обіцяє бути у нинішньому році на полях краю? Поділитися прогнозами з цього приводу «Голос України» попросив директора Інституту кормів та сільського господарства Поділля доктора сільськогосподарських наук Олександра Корнійчука. Співрозмовник повернувся з поїздки південними районами краю, де ознайомився з ситуацією на полях.

«Озимі вже пополовіли, але зерно ще має високу вологість, вона становить 24—27 відсотків, — розповідає Олександр Корнійчук. — У багатьох місцях на території області випали грозові дощі. Тому треба трохи зачекати із косовицею. Якщо розпочати обмолот, збіжжя прітиме. На рослинах озимих є багато вторинних пагонів. Для їх дозрівання теж потрібен час».

Побачене на полях озимих дає підстави науковцю для позитивного прогнозу щодо отримання непоганого врожаю. Натомість ярі культури у трохи гіршому стані, стверджує співрозмовник.

Під час сівби мали достатньо вологи, але зашкодили холоди. Ярі культури люблять тепло, особливо ячмінь. «Не вдалося їм зігрітися, як кажуть у народі, ніхто не позичив фуфайки, тому, за моїми прогнозами, врожайність ярого ячменю і пшениці буде нижча від минулорічних показників», — пояснює науковець.

Уже найближчим часом на полях краю побачимо багато комбайнів. Такий термін масового початку збиральних робіт передбачає співрозмовник.

При цьому звертає увагу на прогноз погоди. Каже, синоптики обіцяють раптове потепління з високими температурами. «Нам такого не потрібно, Бо за нинішньої високої вологості зерно почне проростати, — зауважує досвідчений аграрій. — Проростання і стікання зерна — це те, що істотно впливає на зниження врожайності».

Згадує, що схожу картину спостерігали у позаминулому році. Аби уникнути таких проблем, у низці господарств розпочинають обмолот навіть за показника вологості зерна 20 відсотків. Так роблять ті, у кого є зерносушарки, де доводять збіжжя до його необхідних кондицій.

Запитую про олійні культури. Пан Олександр звертає увагу на озимий ріпак. Каже, рослини мають потужну вегетативну масу. А це означає, що дозріватиме трохи довше, ніж зазвичай.

«Під час огляду полів у південних районах краю не побачив чинників, які б могли призвести до погіршення урожайності озимих, — каже наприкінці розмови Олександр Корнійчук. — Будемо з хлібом! Аби лише погода не «подарувала» непередбачувані сюрпризи».

Вінницька область.

Фото з фейсбук-сторінки агрофірми «Ольгопіль».