Важливими складовими цього процесу є оновлення податкової служби та перезапуск митниці.

Про це сказала народна депутатка, членкиня парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк.

«Ми хочемо повернутися до довоєнного рівня надходжень у держбюджет. І тут потрібно зрозуміти, як далі діяти так, щоб не напружувати бізнес податковими перевірками та «листами щастя». На деяких деокупованих територіях бізнес лише почав ставати на ноги, люди вклали багато коштів у відновлення своєї матеріальної бази, а податкова вже звертається до них із претензіями, що не подані звіти, не доплачено кошти тощо. Підприємців це дратує, бо вони лише встали з руїн, а тут уже податкова. Це треба припиняти, а для цього необхідне оновлення податкової служби. Відповідний законопроєкт подано - про перезапуск податкової служби та митниці», - зазначила парламентарій.

За її словами, надзвичайно важливо звернути увагу на те, щоб в Україні не було звичного кон’юнктурного ставлення до процесу перезапуску.

«У нас немає постійного керівника митниці, постійного керівника податкової роками. Хто обличчя уряду й держави у відносинах із бізнесом, ми не знаємо. Тому тут треба створити прозорі норми під час конкурсу з обрання керівників, а також залучати експертне коло - журналістів, громадянське суспільство - до участі в конкурсних комісіях щодо цих органів», - сказала народна депутатка.

Вона наголосила, що також хоче зосередитися в роботі Комітету на тому, щоб дати бізнесу певні заохочувальні й компенсаторні механізми, які стимулювали б розвиток.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України