Його запроваджено на згадку про коронацію 1253 року Міндовга, першого короля Литви, який об’єднав країну і виніс її на європейську політичну карту. На цей рік припадає 770-річний ювілей знаменної події. І, звичайно, на цьогорічних урочистостях позначилися події, в центрі яких сьогодні перебуває Литва.

Менш як за тиждень столиця країни прийматиме саміт НАТО. Варто зазначити, що напередодні цієї історичної зустрічі Гітанас Наусєда, Президент країни, яка, по суті, вже півтора року перебуває з Україною в одному окопі, передусім говорить про гарантії безпеки саме для нашої держави.

«Я відчуваю, що ми все-таки знайдемо ті формулювання, які не розчарують українців і скажуть більше, ніж ми звикли говорити», — сказав Наусєда в інтерв’ю Baltic News Service (BNS).
А в день свята серед тих, кому Президент Литви вручив нагороди, є й українці: Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр оборони Олексій Резніков, Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний та віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Стратегічне партнерство України та Литви міцне і непорушне. І це не просто слова. Литва — один з головних адвокатів України в Європі та світі. Ця країна не тільки стала прихистком для тисяч українських біженців. За рівнем військової та гуманітарної допомоги вона випереджає країни із значно потужнішими економіками. Нині історики проводять аналогії: немов в часи Великого князівства Литовського Вільнюс та Київ знову пліч-о-пліч протистоять навалі зі сходу. І ця підтримка відчутна не тільки від політичного керівництва країни, а й від пересічних литовців.

Вони вражали українців, коли за лічені дні збирали на Байрактар або на військові радари, коли масово плели маскувальні сітки та робили окопні свічки, коли взимку відправляли в Україну потужні трансформатори, щоб ми були з теплом і світлом.

Якщо правдиве прислів’я, що друг пізнається в біді, то Литва — надійний друг України. Зі святом, друзі!