Щонайменше — це почути про гарантії безпеки, а найбажаніше — дізнатися, наскільки довгим може бути шлях України до членства в НАТО. Адже нині вже ні в кого не виникає жодних сумнівів, що рано чи пізно наша країна приєднається до Альянсу. Тим паче, що НАТО зацікавлене в членстві України не менше, ніж наша країна.

Саме про це йшлося під час дискусії «Від Вільнюса до Вашингтона: який саміт НАТО стане історичним?», що відбулася днями в Українському кризовому медіа-центрі.

Голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що нині відбувається те, що кілька років тому здавалося неможливим. Переважна більшість українців підтримують  членство країни в ЄС і НАТО. Тому нині політикуму потрібно реалізовувати волю українського народу, спираючись на цю підтримку.

«На сьогодні ведеться робота на законодавчому, парламентському рівнях влади і громадському рівні. Ці три складові традиційної і нестандартної дипломатії мусять дати результат. Так, як нам вдалося досягти результату, коли ми всі разом активно працювали над досягненням кандидатського статусу України. Я вірю, що нам вдасться досягти  рішення і цьогоріч відкрити перемовини про членство з Європейським Союзом», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Найбільша помилка, яку можуть сьогодні допустити наші партнери, — це залишити Україну в так званій «сірій зоні». Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що без членства України в НАТО не можна говорити про стійкий і тривалий мир на Європейському континенті.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, який також взяв участь у дискусії, заявив, що Україна довела свою спроможність, боєздатність і потрібність для НАТО.

«Треба розглядати Україну не як проблему для НАТО, а як розв’язання проблеми. Якомога швидший вступ допомагає створити повноцінну завершену систему безпеки в Європі й у всьому світі. По-друге, Україна показала, що для неї європейські цінності, питання європейської безпеки, її архітектура — не порожні слова. Ми боремося за це, захищаємо цю систему, і наш вступ значно посилить Альянс. Для нього це буде поштовх нової енергії», — зазначив Олександр Мережко. Він також повідомив, що народні депутати використовують усі можливі механізми міжпарламентської співпраці для того, щоб переконати в цьому союзників, передусім Сполучені Штати.

Фото із сайту armyinform.com.ua