Володимир Зеленський та Петр Павел.

Так, у Софії Володимир Зеленський спільно з Прем’єр-міністром країни Ніколаєм Денковим підписали Спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України.

«Нещодавній російський теракт на Каховській гідроелектростанції, який завдав безпрецедентного удару й забруднив наше спільне Чорне море, продемонстрував, якою крихкою є ситуація, поки в нашому регіоні триває агресія росії. Ми домовилися значно активізувати співпрацю оборонних відомств і загалом — в оборонному секторі», — заявив Володимир Зеленський після переговорів з Ніколаєм Денковим.

Прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков.

Під час візиту до Болгарії Володимир Зеленський провів зустріч також із Президентом країни Руменом Радевим. Глава Української держави подякував Болгарії за політичну підтримку й практичну допомогу Україні та гостинний прийом наших громадян, які знайшли притулок у цій країні. «Я надзвичайно вдячний за те, що болгарський народ прихистив велику кількість українців. Я думаю, що люди в Болгарії чітко розуміють, що це не «конфлікт», а війна. Тому що коли конфлікт, то мільйони людей не виїжджають із країни, щоб зберегти життя своїх дітей.

Війна на нашій території, на нашій землі, тому ми чітко знаємо, що це не конфлікт, а війна», — сказав він.

Президент України акцентував, що важливо розставляти правильні акценти й називати речі своїми іменами.

У межах робочого візиту до Чехії Володимир Зеленський провів зустріч із Президентом цієї країни Петром Павелом та Прем’єр-міністром Петром Фіалою. Теми переговорів були незмінними: оборонна допомога, координація зусиль на євроінтеграційному напрямку, гуманітарне співробітництво.

Окремо йшлося про саміт НАТО у Вільнюсі, який відбудеться 11-12 липня. Володимир Зеленський переконаний, що чітке запрошення України до майбутнього членства в Альянсі під час цього саміту буде вагомою демонстрацією сміливості та міцності НАТО.

«Просто потрібне запрошення. Ми розуміємо, що можуть бути складнощі з тим чи іншим формулюванням, щоб отримати об’єднану підтримку всіх партнерів з Альянсу. Хтось іще озирається на москву, хтось боїться росії. Хоча я вважаю, що це такий момент — великий шанс показати сміливість і міцність усього Альянсу», — зазначив Володимир Зеленський, інформує пресслужба Президента України.

Зі свого боку Петр Павел наголосив на важливості підтримки України саме зараз, коли українська армія почала контрнаступ і продемонструвала всьому світові, що росія не є такою сильною, як позиціонувала себе.

«Підтримувати Україну завжди буде нашою метою. Ми хочемо, щоб Україна перемогла і перемогли всі ми. Щоб ми зберегли цінності, на яких базується наше суспільство», — сказав Президент Чехії.

Петр Павел запевнив Володимира Зеленського, що Україна й далі може розраховувати на підтримку Чехії, як це було з першого дня повномасштабної російської агресії. Чеський лідер висловив переконання, що підтримка України — це не лише підтримка держави, яка потерпає від війни, а насамперед допомога всім європейцям.

До речі, також у Празі Володимир Зеленський і Петр Павел зустрілися з 14-річним українцем Антоном Коцком із міста Борислава Львівської області. Антон Коцко з березня 2022 року перебуває в Чехії на лікуванні. Хлопчик мріяв зустрітися з Президентом України та навіть записав відеозвернення до нього. У відповідь глава держави теж записав звернення для Антона.

Володимир Зеленський поцікавився справами хлопця й подарував йому марку із зображенням пса Патрона з гаслом «Сильніші разом».

Фото з сайту Президента України.