Про це розповів народний депутат України Дмитро Кисилевський (на знімку другий праворуч), який брав участь у форумі «Ukrainian recovery conference» в Лондоні. Саме там за участі Першого віцепрем’єр-міністра — міністра економіки Юлії Свириденко було підписано два знакові меморандуми про організацію виробництва такої техніки в Україні.

«Компанія «Пожмашина» на своїх потужностях готує виробництво у співпраці зі світовим лідером у розмінувальних машинах данською Hydrema. А підприємство «А3ТЕХ-Україна» домовилось про виробництво обладнання за технологіями хорватської «ДОК-ІНГ». У разі замовлення від держави уряд Данії надасть фінансування, в тому числі грантове, для забезпечення потреб українських служб у такій техніці», — зазначив народний депутат.

Він упевнений, що це саме те відновлення, яке потрібне Україні. Зарубіжні партнери дають технології з розмінування — Україна надає виробничі потужності та людей. У виграші й іноземці, які отримують нові ринки збуту, й українці, для яких створюються нові робочі місця з гідними зарплатами, а також відбувається виробниче навчання місцевих виробників.

«Україні все ще часто пропонують узяти кредит на придбання готової іноземної техніки, і потім довго його повертати невідомо з яких джерел. Ми маємо навчитись говорити «ні» на такі пропозиції. І пропонувати інший підхід», — каже парламентарій.

На його думку, найбільш ефективним відновленням для країни є виробництво товарів для відновлення саме в Україні. Українським виробникам є що запропонувати іноземним партнерам: великий парк сучасних верстатів та обладнання, кваліфіковані робітники та інженери, нижчий порівняно з ЄС рівень витрат.

«Виробнича кооперація з місцевими виробниками або розміщення виробництва в Україні — ось чого ми потребуємо. Локалізація — ключова політика для відновлення економіки», — сказав Дмитро Кисилевський.

Також він наголосив, що на форумі в Лондоні вперше на найвищому рівні відбулися консультації з міжнародними партнерами про економічну складову як окремий вид відновлення: «Загальне враження — уряд і Мінекономіки зробили великий крок уперед у розумінні економічної площини відновлення порівняно з тим, що було раніше».

Крім цього, урядовці обговорювали такі теми, як страхування воєнних ризиків, доступ підприємців до довгих дешевих грошей, спрощення підключення до мереж, спрощення зміни цільового призначення землі, індустріальні парки, експортне фінансування, доступ українських товарів до ринків ЄС і G7 та державно-приватне партнерство.

Дніпропетровська область.

Фото надано Дмитром Кисилевським.