Володимир Зеленський привітав Реджепа Таїпа Ердогана з переобранням на посаду Президента Турецької Республіки й висловив подяку йому особисто, його команді та всім турецьким громадянам за прагнення миру й безпеки для народів двох держав.

«Також хочу подякувати вам за гостинність і повагу до наших людей, до українських сімей, які знайшли прихисток на вашій землі, рятуючись від агресії Росії проти нашої держави й народу. Дуже важливо, що наші люди відчувають тепло турецьких сердець і турецької підтримки в такий важкий час», – сказав Глава Української держави під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів із лідером Турецької Республіки у Стамбулі.

«Сьогодні ми зосередилися передусім на тому, як лідерство Туреччини й ваше особисте, пане Президенте, може допомогти відновити мир і нормальний міжнародний порядок, коли інтереси всіх націй збалансовані», – розповів Володимир Зеленський.

Під час зустрічі лідери двох держав докладно обговорили ситуацію, що склалася в Чорноморському регіоні та Європі загалом. За словами Президента України, вони з Реджепом Таїпом Ердоганом мають однакове бачення щодо неприпустимості нав’язування Україні й Туреччині будь-чого в Чорноморському регіоні, що не відповідає інтересам двох народів.

«Чорне море має бути простором безпеки, співпраці, а не війни та будь-яких криз чи так званих заморожених конфліктів, які можуть будь-якої миті знову розпалитися й ударити по життю і людях. Я вдячний Туреччині за незмінну підтримку територіальної цілісності й суверенітету України», – заявив Володимир Зеленський.

Окремо сторони обговорили ситуацію в окупованому Росією Криму, який вона використовує як плацдарм для загроз і небезпек.

«У будь-якому разі ми відновимо наш законний контроль над Кримом і повернемо безпеку на півострів та справедливість усім людям у Криму, зокрема кримськотатарському народу, який зараз, на жаль, знову зазнає жорстоких репресій і тиску з боку Росії», – наголосив Президент України.

Глава держави подякував турецькій стороні за підтримку Чорноморської зернової ініціативи та гуманітарної ініціативи «Зерно з України» й наголосив на необхідності і далі разом допомагати світу протистояти голоду й соціальному хаосу в тих країнах, у яких ситуація з продовольчою безпекою критична.

«Останнім часом Росія, на жаль, максимально блокує рух суден із продовольством коридорами в Чорному морі. Росія поводиться так, ніби їй належить усе Чорне море, ніби вона тут господар. Народи нашого регіону потребують більших зусиль заради обмеження агресивних амбіцій Росії та гарантування стабільності в регіоні Чорного моря. Від нашої співпраці тут залежить продовольча безпека багатьох народів і в Африці, і в Азії, і в Європі», – зазначив Володимир Зеленський.

Глава Української держави також повідомив, що сторони обговорили спільні проекти у різних сферах, які зміцнять безпеку, сприятимуть збільшенню кількості робочих місць та економічному зростанню.

«Це стосується співпраці у військово-промисловому комплексі, у розвитку технологій, виробництва безпілотників, в інших стратегічних галузях. Укладено й відповідні домовленості. Я запросив Туреччину приєднатися до масштабної роботи в межах відбудови України, відбудови й трансформації – це колосальний економічний проект. І досвід Туреччини, її інвестиції, технології нам очевидно потрібні», – акцентував Президент.

Він також подякував Туреччині за підтримку Української формули миру.

«Ми активно працюємо над реалізацією пунктів Формули, готуємо Глобальний саміт миру, і дуже важливо, щоб Туреччина була серед лідерів у такій роботі», – сказав Глава держави.

У контексті співпраці в межах НАТО, зокрема підготовки до саміту у Вільнюсі, Володимир Зеленський порушив питання щодо запрошення нашої держави до членства в Альянсі.

«Був радий почути, що Президент сказав, що Україна заслуговує стати членом НАТО», – зауважив він.

Президент України також акцентував на важливій допомозі Туреччини й особисто Реджепа Таїпа Ердогана в питанні звільнення українських громадян із російського полону.

«Я хочу окремо вам за це подякувати. Українці завжди цінуватимуть це, і я вірю, що ми разом зможемо зробити ще більше, рятуючи життя й захищаючи стабільність», – сказав Глава Української держави.

Зі свого боку Реджеп Таїп Ердоган зазначив, що Туреччина докладала всіх можливих зусиль, щоб запобігти війні Росії проти України, а після її початку заявила про неприйнятність цієї несправедливої агресії, яка суперечить міжнародному праву. Він висловив співчуття у зв’язку із загибеллю українців унаслідок війни.

«Від початку анексії Криму – всупереч міжнародному праву – й до сьогодні ми заявляємо на всіх платформах про нашу підтримку територіальної цілісності, суверенітету й незалежності України», – акцентував Президент Турецької Республіки.

За його словами, Туреччина надає Україні конкретну допомогу в політичній, економічній, гуманітарній і технічній сферах, а також докладає значних зусиль для завершення війни шляхом переговорів на засадах міжнародного права. Реджеп Таїп Ердоган зазначив, що турецько-українська дружба лише посилюється.

Президент Туреччини наголосив, що сьогодні кримські татари також ведуть завзяту боротьбу за свободу України, і подякував Володимиру Зеленському за його роботу задля гарантування прав кримськотатарського народу.

«Ми продовжимо докладати зусиль для завершення війни на базі переговорів, перебуваючи у повній солідарності з Україною», – запевнив він.

Реджеп Таїп Ердоган також зробив акцент на необхідності продовження дії Чорноморської зернової ініціативи, започаткованої в липні 2022 року за посередницьких зусиль Туреччини та ООН.

«17 липня спливає термін дії цієї ініціативи, завдяки якій протягом року було доправлено тим, хто потребує, близько 33 мільйонів тонн збіжжя. Я прагну продовження цієї ініціативи. Переконаний, що всі зацікавлені сторони діятимуть, усвідомлюючи глобальну відповідальність», – наголосив Президент Туреччини.

На його думку, потрібно продовжувати дію зернового коридору на довший строк. Реджеп Таїп Ердоган зазначив, що обговорюватиме це питання з Президентом РФ, адже в портах залишаються заблокованими турецькі судна.

Турецький лідер також зазначив, що Україна заслуговує на членство в НАТО.

Крім того, Реджеп Таїп Ердоган заявив про готовність надавати всю необхідну підтримку для відновлення України, а турецькі будівельні компанії допоможуть у відбудові нашої країни.

У присутності президентів України й Туреччини підписано Меморандум про взаєморозуміння у сфері стратегічних галузей промисловості

У межах робочого візиту Президента України Володимира Зеленського до Турецької Республіки у присутності Глави Української держави та Президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України й Міністерством промисловості та технологій Турецької Республіки у сфері стратегічних галузей промисловості.

Меморандум підписали міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін і міністр промисловості та технологій Туреччини Мехмет Фатіх Каджир.

Документ спрямований на сприяння співпраці у стратегічних галузях промисловості та технологій між компаніями України й Турецької Республіки, а також на підтримку впровадження наявних і започаткування нових проектів у цих сферах.

Серед напрямів співпраці – розвиток потужностей і можливостей виробництва автономних транспортних засобів, зокрема безпілотних літальних апаратів; нарощування виробництва різних типів БпЛА; дослідження й розробки в галузі автономних систем, космосу та в інших технологічних секторах стратегічних галузей промисловості двох країн; інше технічне співробітництво, необхідне для розвитку стратегічних галузей промисловості.

Меморандум сприятиме зміцненню партнерства між державами та розвитку технологій і галузей промисловості, що мають важливе стратегічне значення.

Україна й Туреччина працюють над тим, щоб повернути українців із російського полону – Президент

Президент України Володимир Зеленський заявив, що питання стосовно допомоги у поверненні з російського полону українських громадян було серед пріоритетних на зустрічі з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Про це Глава Української держави повідомив під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами переговорів у Стамбулі.

«І кримські татари, і політв’язні, і всі інші наші полонені, і депортовані діти – це перше, повірте, на наших зустрічах, у наших телефонних контактах із Президентом Ердоганом у будь-який час. Завжди ця тематика дуже актуальна. Тому що і для мене, і для Президента люди – це пріоритет», – запевнив Володимир Зеленський.

Водночас він зазначив, що до появи конкретних результатів недоцільно коментувати процес.

У Стамбулі Президент узяв участь у поминальному молебні за жертвами війни в Україні

У межах візиту до Турецької Республіки Президент Володимир Зеленський узяв участь у поминальному молебні за жертвами війни в Україні, який очолив Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій.

Молебень відбувся в соборі Святого Георгія у Стамбулі, на Фанарі.

Молебень українською та грецькою мовами правили Архімандрит Вселенського Престолу отець Методій і Патріарший диякон отець Епіфаній.

У Стамбулі Володимир Зеленський зустрівся зі Вселенським Патріархом Варфоломієм

У межах візиту до Турецької Республіки Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Його Всесвятістю Вселенським Патріархом Варфоломієм.

Глава держави поінформував Вселенського Патріарха про ситуацію на фронті й нещодавні злочини агресора проти цивільних українців.

Президент висловив подяку Його Всесвятості за непохитну підтримку нашої країни, молитви за мир, засудження агресії та злочинів, усебічну допомогу українцям, які постраждали внаслідок війни Росії проти України.

«Я хочу подякувати Його Всесвятості. Сьогодні важливий день – наша боротьба триває вже 500 днів – із моменту повномасштабного вторгнення. Ми маємо підтримку Його Всесвятості, молитви за наших бійців, за народ, за наших людей, за життя в Україні», – сказав Глава держави.

Володимир Зеленський наголосив, що під час зустрічі було обговорено українську Формулу миру й повернення незаконно депортованих з України дітей.

Зі свого боку Його Всесвятість Патріарх Варфоломій відзначив важливість досягнення миру в Україні.

«Вселенський Патріархат як Матір-церква всіх православних в Україні завжди перебуває на їхньому боці», – наголосив Його Всесвятість.

«Хочу побажати, щоб повернулися всі полонені й усі діти, які зараз перебувають далеко від своїх домівок», – додав Патріарх Варфоломій.

У Туреччині Президент України провів телефонну розмову з Прем’єр-міністром Португалії

Під час робочої поїздки до Туреччини Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Прем’єр-міністром Португалії Антоніу Коштою.

Співрозмовники скоординували позиції напередодні Вільнюського саміту НАТО. Володимир Зеленський наголосив на важливості рішучої позиції Альянсу щодо майбутнього членства України.

Глава держави висловив подяку Прем’єр-міністру Португалії за позитивну оцінку виконання нашою державою рекомендацій Європейської комісії.

Сторони висловили надію на старт уже до кінця поточного року переговорів про вступ України до ЄС.

Володимир Зеленський окремо подякував голові португальського уряду за готовність узяти конкретну участь у реалізації трьох пунктів Української формули миру, зокрема тих, що стосуються продовольчої та енергетичної безпеки, а також екоциду.

Під час телефонної розмови Президент України та Прем’єр-міністр Португалії ухвалили Спільну декларацію.

Спільна декларація України та Португальської Республіки

Під час телефонної розмови 8 липня 2023 року Президент України та Прем’єр-міністр Португальської Республіки ухвалили таку Спільну декларацію.

Президент України та Прем’єр-міністр Португальської Республіки вкотре однозначно засудили тривалу загарбницьку війну Росії проти України. Україна продемонструвала надзвичайну рішучість у здійсненні свого невід’ємного права на самооборону проти цього незаконного неспровокованого та необґрунтованого нападу, який грубо порушує міжнародне право, включно зі Статутом ООН. Росія повинна негайно, повністю та беззастережно вивести всі свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Португальська Республіка залишається непохитною у своїй відданості незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Португальська Республіка високо оцінює рішучість і мужність українського народу та збройних сил у захисті від загарбницької війни Росії та визнає їхній значний внесок у безпеку Євроатлантичного регіону та за його межами. Португальська Республіка продовжуватиме надавати політичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно, – індивідуально та шляхом міжнародного співробітництва в Європейському Союзі, НАТО, ООН та в інших форматах.

Португальська Республіка зробила безпрецедентний і значний військовий внесок в Україну та продовжуватиме постійно враховувати найбільш нагальні та негайні потреби України для зміцнення її обороноздатності. Окрім національного внеску, Португальська Республіка бере активну участь у заходах Європейського Союзу та НАТО щодо військової допомоги Україні та підготовки українських військових, зокрема пілотів винищувачів.

Португальська Республіка активно сприяє заходам Європейського Союзу щодо військової допомоги Україні в межах Європейського фонду миру. Із цією метою Євросоюз наразі виділив 5,5 млрд євро на військову допомогу Україні. Через Місію військової допомоги ЄС Португальська Республіка разом зі своїми партнерами сприяє зміцненню спроможності українських збройних сил. Спираючись на підтримку, надану досі, Португальська Республіка допоможе Україні зміцнити свою стійкість, захистити свій народ і протидіяти російським кампаніям із дезінформації.

Португальська Республіка висловлює свою підтримку Українській формулі миру, спрямованій на встановлення всеосяжного, справедливого та сталого миру в Україні для глобальної безпеки. Українська формула миру передбачає низку важливих цілей, над багатьма з яких Португальська Республіка готова працювати, наприклад продовольчу безпеку, енергетичну безпеку та боротьбу з екоцидом. Португальська Республіка готова співпрацювати з Україною для забезпечення якомога ширшої міжнародної участі в реалізації Української формули миру та в Глобальному саміті миру.

Україна та Португальська Республіка підкреслюють свою тверду відданість притягненню до відповідальності винних у воєнних злочинах та інших жорстоких злочинах, скоєних у зв’язку з військовою агресією Росії проти України. Португальська Республіка бере активну участь і заохочує інші країни приєднатися до Основної групи (Core Group) з досягнення відповідальності за злочин агресії проти України та вітає міжнародні зусилля у співпраці з Україною, які тривають, для забезпечення відповідальності за широкої міжнародної підтримки.

Україна та Португальська Республіка знову заявляють про свою підтримку Міжнародного кримінального суду та розслідувань під керівництвом Прокурора, які наближають притягнення до відповідальності, і беруть до відома ордери Суду на арешт.

Португальська Республіка вітає угоду щодо нового Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії проти України (ICPA) у Гаазі та вітають започаткування його роботи.

Україна та Португальська Республіка погоджуються з необхідністю посилити колективний тиск на Росію шляхом подальших санкцій, щоб послабити здатність Росії продовжувати незаконну загарбницьку війну. Зусилля щодо забезпечення ефективного впровадження санкцій, запобігання та протидії обходу санкцій у третіх країнах і з боку третіх країн мають бути посилені.

Україна та Португальська Республіка поділяють зобов’язання протидіяти російським неправдивим наративам і дезінформації про війну, європейські санкції та їх наслідки, зокрема у сфері глобальної продовольчої безпеки. Обидві мають намір продовжувати працювати над підвищенням наявності та доступності сільськогосподарської продукції в найбільш вразливих країнах.

Україна та Португальська Республіка продовжуватимуть разом з іншими розробляти механізми компенсації втрат, поранень та збитків, завданих російською агресією.  Міжнародний реєстр збитків, створений із цією метою на саміті Ради Європи в Рейк’явіку 16–17 травня 2023 року, є важливою віхою та першим кроком до створення міжнародного механізму компенсації жертвам російської агресії. Наші зусилля продовжуватимуть спрямовуватись на вивчення відповідних варіантів фінансування механізму компенсації, включно з надійною правовою основою для використання заморожених і заблокованих російських активів, для підтримки відновлення України та з метою репарацій.

Португальська Республіка разом із міжнародними організаціями та партнерами готова брати участь у відновленні та відбудові України після війни. Уже зараз важливо закласти основу для амбітної та довгострокової співпраці, яка створить можливості та дасть українському народу змогу відновити свою країну. Залучення всіх відповідних партнерів, включно з приватними та міжнародними компаніями, із метою забезпечення фінансової підтримки, інвестицій та необхідних знань є важливим для забезпечення процвітання в майбутньому для України.

Майбутнє України та її народу – у європейській родині. Європейський Союз уже визнав європейську перспективу України та надав Україні статус країни-кандидата. Португальська Республіка рішуче підтримує Україну в її зусиллях щодо реформ та у виконанні вимог, необхідних для початку переговорів про вступ, очікуючи на позитивний звіт Європейської комісії.

У межах НАТО Португальська Республіка продовжує зосереджуватися на безпосередній підтримці України, зокрема через посилений Комплексний пакет допомоги НАТО. У координації з членами Альянсу та партнерами Португальська Республіка продовжує надавати підтримку зміцненню спроможності України захищатися та нагадує, що Україна має право обирати власні заходи безпеки. На саміті в Бухаресті у 2008 році союзники погодилися, що Україна стане членом НАТО. Політика відкритих дверей НАТО міцно ґрунтується на Вашингтонському договорі. Україна офіційно подала запит на прискорену процедуру членства в НАТО у вересні 2022 року. Португальська Республіка продовжуватиме підтримувати Україну на шляху до майбутнього членства та виступає за те, щоб Україна стала членом НАТО, коли для цього з’являться відповідні умови. Україна та Португальська Республіка з нетерпінням чекають на розв’язання всіх цих питань на майбутньому саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року.

Володимир Зеленський у Туреччині провів розмову з головою уряду Нідерландів

Перебуваючи з робочим візитом у Туреччині, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

Глава Української держави висловив підтримку співрозмовнику в непростий політичний момент. Президент подякував команді Прем’єр-міністра й усьому народу Нідерландів за непорушність принципової позиції щодо російського вторгнення в Україну.

Володимир Зеленський також висловив подяку за визнання Палатою представників Нідерландів Голодомору геноцидом українського народу.

Сторони обговорили питання оборонної співпраці й зафіксували терміни початку навчальної місії для українських пілотів на літаках F-16.

Володимир Зеленський і Марк Рютте скоординували позиції напередодні Вільнюського саміту НАТО, а також приділили увагу підготовці до Глобального саміту миру та реалізації Української формули миру.

Офіційне інтернет-представництво Президента України