Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зустрілася з делегацією Варшавського безпекового форуму — однією із найбільш авторитетних європейських платформ для обговорення безпекових питань Центральної і Східної Європи.

У зустрічі, зокрема, взяли участь члени делегації Катажина Пісарська — головуюча конференції Warsaw Security Forum, Марк Карлетон Сміт — начальник Генштабу Збройних Сил Великої Британії (2018-2022 рр.), Анджей Фалковський — заступник начальника Генштабу Збройних Сил Польщі (2011-2013 рр.). А також міністри закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс (2012-2020) та Польщі Яцек Чапутович (2018-2020), які перебуваючи на своїх посадах, невтомно попереджали світ про злочинні амбіції путінської росії щодо України.

Олена Кондратюк нагадала присутнім, що зустріч відбувається напередодні знакового для України саміту НАТО у Вільнюсі. І саме зараз, за її словами, кожне зусилля політичної, парламентської дипломатії, громадських організацій, голос наших друзів, партнерів та союзників у країнах Альянсу, які можуть впливати на рішення, є дуже цінним та важливим.

«У нас добре відома пророча фраза пана Лінаса, що росіяни найкращі у світі «миротворці» — peacekeepers, в сенсі того, що вони забирають шматки територій (pieces) інших країн.

На жаль, у світі тоді не почули Україну і застереження наших колег. Як результат — півтора року найбільш руйнівної в Європі війни та найбільшої гуманітарної катастрофи з часів Другої світової, які розв’язала росія», — зазначила Віцеспікерка під час розмови.

Вона звернулася до учасників зустрічі з закликом використати увесь свій досвід, знання і зв’язки для адвокування членства України в НАТО. І до особливо інтенсивної адвокації у останні дні перед самітом.

Олена Кондратюк також навела іноземним колегам останні цифри соцопитувань щодо підтримки НАТО в Україні, за якими, зокрема, понад 82% громадян України підтримують членство в НАТО, що свідчить про безпрецедентний суспільний консенсус.

Що стосується іноземних громадян, серед тих, хто визначився, 70% американців, 50% нідерландців, 53% італійців, 56% французів, 50% німців підтримують політичне запрошення України до НАТО вже у Вільнюсі.

Віцеспікерка українського Парламенту також повідомила, що Президент України Володимир Зеленський здійснює напередодні саміту ключові закордонні візити, де переконує лідерів і парламенти країн НАТО надати нам чіткий шлях до членства. І матиме важливий візит до Туреччини — країни з однією із найбільших армій НАТО.

«Цей саміт має стати поворотним для України і для всієї Європи. Якщо Україна не отримає чіткий політичний сигнал і запрошення до членства в НАТО — це дасть росії відчуття, що вона має право вето на євроатлантичне майбутнє України. І це лише заохочуватиме путіна продовжувати руйнівну, терористичну війну, яка становить загрозу безпеці всьому континенту та світу», — наголосила Олена Кондратюк.

Водночас, впевнена вона, до набуття Україною членства в НАТО держави- члени Альянсу мали б надати Україні гарантії безпеки та всю можливу військову допомогу, включно з літаками і боєприпасами, щоб якнайшвидше закінчити війну з росією перемогою України.

«Це також питання моральних зобов’язань членів Альянсу. Ми, як народ, який виборює безпеку і мир на континенті для всіх, більше не можемо жити очікуваннями відкритих дверей до НАТО, які, як у метро, то відкриваються, то зачиняються. Нам потрібен чіткий і пришвидшений шлях вступу до НАТО, без ПДЧ», — наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України.

Учасники зустрічі погодилися, що іншої альтернативи, ніж членство України в НАТО, не існує — це найкраща та найефективніша гарантія безпеки для України, миру і стабільності в Європі.

У зустрічі також взяли участь Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, радники Заступниці Голови Верховної Ради України Олександр Міщенко, Павло Булгак, Катерина Шиденко і Катерина Лєбєдєва.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України