Парламентарії подякували за велику роботу по дослідженню Голодомору, обговорили протидію російській пропаганді і спотворенню історії, на чому роками спеціалізується рф.

«Ця провінція є домівкою для чи не найбільшої в Канаді української діаспори - для понад 300 тисяч етнічних українців, предки яких в кінці 19-го - на початку 20 століття емігрували з рідних земель в пошуках кращого життя.

Понад 40 тисяч українців знайшли притулок в Альберті з початку повномасштабного вторгнення росії.

Підтримка України тут надзвичайно висока! Кожного року 7 вересня Альберта офіційно відзначає день українців», - повідомила народна депутатка Євгенія Кравчук.

Народні депутати разом з Послом України в Канаді Юлією Ковалів також зустрілися з лідерами громади і активістами місцевих організацій міста Едмонтон, де кожен десятий - українець за походженням. Члени української делегації подарували меру міста Едмонтона Амарджиту Сохі набір українських поштових марок, випущених за часів відкритої агресії рф.

Українські парламентарії запропонували меру обрати місто-побратим в Україні.

Також домовилися налагодити співпрацю в культурній сфері, зокрема й забезпечити бібліотеки міста сучасними українськими книжками.

Активісти багато роблять для гуманітарної підтримки України. Після повномасштабного вторгнення передали машини швидкої допомоги, медичне обладнання і техніку, гроші для постраждалих регіонів.

Члени делегації розповіли про гуманітарні потреби Харківщини, Херсонщини, Чернігівщини.

«Всі ми шоковані черговим звірством росіян у Львові. Закликали в першу чергу допомогати ЗСУ, бо без зброї, дронів, техніки і систем ППО російські ракети і далі руйнуватимуть міста і села, навіть в глибокому тилу. Під час зустрічі познайомилися з нащадками перших українських переселенців. Ці родини сьогодні донатять на Україну.

Особливу повагу викликає те, що українські родини зберігають рідну мову, віру, традицію, розмовляють українською в сім'ї і з дітьми», - зазначила народна депутатка Ірина Геращенко.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України