Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в межах робочого візиту до Латвійської Республіки зустрівся з відданим другом України, Спікером латвійського Парламенту Саейми Едвардсом Смілтенсом.

Під час  зустрічі Руслан Стефанчук висловив щиру вдячність народу та владі Латвії за всебічну та постійну допомогу Україні протягом всього періоду повномасштабного вторгнення росії в Україну.

«Немає такої сфери, в якій би Латвія не допомагала Україні! Вдячний за це! Все, що потрібно Україні, Латвія робить, і робить це швидко й ефективно.

Латвія вже надала Україні зброю, боєприпаси та військові товари на суму понад 388 млн євро. У відсотках від національного ВВП — це 1,3%», — закцентував Спікер Парламенту України.

Зокрема, під час спілкування, сторони обговорили подальше продовження оборонної допомоги Україні, яка, за словами Руслана Стефанчука «сьогодні є вирішальною для досягнення нашої спільної перемоги».

Однак головною метою зустрічі було досягнення міжнародного консенсусу щодо шляху України до НАТО напередодні Вільнюського саміту Альянсу.

«Сподіваюся, у сусідній Литві вже незабаром будуть ухвалені історичні рішення як для України, так і для євроатлантичної спільноти», — наголосив Голова Верховної Ради України у ході переговорів.

На цьому питанні спікери також зосередили увагу під час спілкування із журналістами після зустрічі. Зокрема, Руслан Стефанчук вчергове подякував народу, Уряду, та Парламенту Латвії, у особі Спікера Едвардса Смілтенса, за підтримку шляху України до НАТО.

 «Я дякую, що напередодні історичної події у Вільнюсі, ви збираєте парламентський саміт для того, щоб ще раз підтвердити потужну підтримку усіх парламентаріїв, усіх друзів України щодо нашого майбутнього в НАТО», — зазначив Спікер Парламенту України.

Водночас він закликав Латвію не сумніватися в євроатлантичному та євроінтеграційному майбутньому України, тому що це – наше спільне майбутнє.

«Україна ніколи не підведе. Україна виграє цю війну разом з вами, і Україна завжди цінуватиме внесок Латвії та інших країни-партнерів  у нашу перемогу у цій війні», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Зі свого боку, Спікер Саейми Латвії Едвардс Смілтенс зазначив, що за результатами роботи міжпарламентського заходу у Ризі, спікерами парламентів трьох  країн Балтії, а також Польщі і Німеччини буде ухвалено спільну декларацію щодо прийдешнього саміту Північноатлантичного Альянсу. 

«Вільнюський саміт НАТО визначатиме безпеку нашого регіону і майбутнє України. У січні, перебуваючи з візитом у Києві,  я сказав, що Україна  вже виборола своє місце в ЄС і НАТО. І латвійський  Парламент та Уряд робитимуть все, що в наших силах, щоб зміцнити нашу підтримку і допомогти Україні  на кожному кроці її нелегкого шляху”, — підкреслив Едвардс Смілтенс.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України