У суботу Президент Володимир Зеленський після візиту до Стамбула та зустрічі з президентом Туреччини повідомив, що повертається разом із нашими Героями — Денисом Прокопенком, Святославом Паламарем, Сергієм Волинським, Олегом Хоменком, Денисом Шлегою. У вересні 2022 року у межах обміну азовців вдалося звільнити з російського полону. Відтоді під особистими гарантіями захисту і безпеки президента Реджепа Тайїпа Ердогана вони перебували у Туреччині.

На першій після повернення прес-конференції у Львові командир полку «Азов» Денис Прокопенко (позивний «Редіс») та його заступник Святослав Паламар (позивний «Калина») заявили про намір повернутися на передову російсько-української війни. Денис Прокопенко відзначив успіхи ЗСУ у звільненні української території від окупантів. Мовляв, повернення на фронт є для нього і його побратимів найголовнішою метою, аби зробити «все можливе і неможливе для того, щоб прискорити цей процес і щоб війна дійшла до логічного завершення».

«Хочу подякувати Президенту, Силам оборони, кожному солдату, який продовжує боронити нашу неньку, боротися з окупантом на фронті в той час, коли ми були в полоні. Це дуже великий внесок у нашу незалежність, за нашу державу, суверенітет і територіальну цілісність. Я глибоко переконаний, що армія — це командна робота, і відсьогодні ми разом з вами продовжимо боротьбу, ми обов’язково скажемо своє слово в бою», — сказав у своїй промові бойовий командир «Азову».

Своєю чергою Святослав Паламар підтвердив слова Прокопенка про намір продовжувати виконувати свою військову роботу відповідно до присяги. «Калина» описав їхнє перебування в Туреччині цитатою з поезії Лесі Українки, трохи змінивши її під ситуацію: «Ми паралітики з блискучими очима, душею сильні, волею слабкі. За спиною у нас ростуть орлині крила, але кайданками ми були прикуті до турецької землі».

Мати Святослава у коментарі «Суспільному» сказала: «Ми зустрілися, розмовляли. Емоції зашкалюють, я просто не повірила, що таке може бути. Ми до кінця війни чекали, як це було сказано. Знали, що дочекаємося, але тільки щоб швидше була Перемога».

Натомість у москві з цього приводу дуже засмутилися. Адже повернення наших Героїв в Україну та їхні заяви щодо продовження боротьби вщент руйнують ідею «денацифікації» України, з якої, власне, кремль і почав широкомасштабну «сво». Отож глашатай путіна пєсков обурився, що росії не повідомили про передачу командирів Україні, а згідно з домовленостями українські військові нібито мали перебувати у Туреччині до завершення «конфлікту». А ще «пов’язав» повернення азовців з «провалами у контрнаступі України» та тиском на Стамбул напередодні саміту НАТО...

Представник ГУР МОУ Андрій Юсов на це заявив, що усіх відповідних дій вжито з урахуванням дотримання інтересів українських військовополонених, звільнених з полону і, звичайно, з урахуванням всіх необхідних процедур і норм міжнародного права. Проте зазначив, що деталі та умови повернення Героїв наразі коментувати не може.

На думку військового експерта, журналіста Юрія Бутусова, досвід, інтелект та характер командира «Азову» Прокопенка можуть відіграти визначну роль у війні, якщо він отримає необхідні ресурси. Він назвав «Редіса» одним з найкращих бойових лідерів, справжнім військовим професіоналом, який вміє створювати боєздатність, вчитися та самовдосконалюватися. І нагадав, що саме Денис Прокопенко у 2021 році проводив для групи комбригів та комбатів ЗСУ командно-штабні навчання з організації бою в наступі за статутами НАТО, які запроваджені були тільки в «Азові».

Бутусов переконаний: повернення командирів-захисників «Азовсталі» дасть можливість нарешті назвати усіх відповідальних за драму Маріуполя, а також завершити слідство щодо неготовності до оборони півдня України на початку широкомасштабного вторгнення росіян.