«Це дуже значна сума, яка дає змогу вже цьогоріч показати дуже конкретні результати, які відчують усі українці», — зазначив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, пріоритет надавався областям, які найбільше постраждали від російських злочинів та руйнувань. Зокрема, Київська область отримала 4,5 мільярда гривень, Харківська — 2,5 мільярда, Житомирська — 1,5 мільярда, Запорізька та Одеська області — по мільярду гривень, Сумська — 837 мільйонів, Миколаївська — 817 мільйонів, Полтавська — 797 мільйонів, Дніпропетровська — 663 мільйони та Херсонська область — 563 мільйони гривень.

«Це топ-10 регіонів, яким виділили найбільше коштів. Увесь цей ресурс виділяється не просто так, а під конкретні проєкти та завдання, які стосуються критичної інфраструктури, соціальної сфери, підготовки до зими, відновлення життя в громадах. Але, на жаль, на місцях використання цих коштів відбувається занадто повільно», — сказав прем’єр, наголосивши, що ми маємо почати відновлення вже сьогодні, не чекаючи на завершення війни.

Д. Шмигаль також нагадав, що й на ліквідацію наслідків російського теракту на Каховській ГЕС уже виділено понад 4 мільярди гривень, з яких 980 мільйонів спрямовано Херсонській ОВА на відновлення пошкоджених та зруйнованих об’єктів. під час засідання уряду 340 мільйонів гривень було виділено на аналогічне відновлення в Миколаївській області.

Крім того, уряд перерозподілив 107 мільйонів гривень освітньої субвенції, спрямувавши 85 мільйонів цих додаткових коштів Херсонській області, щоб провести всі необхідні виплати вчителям регіону.

Кабмін підтримав рішення, яким розширив перелік сервісів, які стали доступними в Центрах надання адміністративних послуг. Тож відтепер у ЦНАПах усіх територіальних громад доступна низка послуг у сфері будівництва, зокрема, щодо: уточнення даних у поданих повідомленнях; внесення інформації до Реєстру будівельної діяльності; внесення змін до будівельного паспорта забудови земельної ділянки; скасування містобудівних умов та обмежень; коригування адреси об’єкта та виправлення технічних помилок.

Крім того, українці зможуть отримати в ЦНАПі витяг про несудимість, адже цей документ необхідний, щоб влаштуватися на роботу, усиновити дитину, взяти участь у тендері чи стати на облік у військкоматі. Водночас цей витяг також можна отримати через застосунок «Дія».

При цьому в ЦНАПах, які забезпечені відповідним обладнанням, можна буде скласти теоретичний іспит, необхідний для отримання водійського посвідчення. Раніше це можна було зробити лише в сервісних центрах Міністерства внутрішніх справ.

Уряд затвердив порядок встановлення факту безпосередньої участі цивільних осіб у захисті України для надання відповідних статусів. Ідеться про процедуру встановлення факту безпосередньої участі у захисті України цивільних осіб, починаючи з 24 лютого 2022 року, які офіційно не були у складі жодної з українських силових структур. Зокрема, рішення про безпосередню участь цивільних осіб у захисті України буде прийматися утвореною Мінветеранів міжвідомчою комісією за заявою встановленого зразка та на основі довідки командира військової частини, а за її відсутності — засвідчених нотаріусом двох свідчень або свідчення командира підрозділу, в зоні відповідальності якого перебувала особа.

Ще одним рішенням Кабмін зобов’язав публічних замовників купувати деякі ліки та медичні вироби через електронний каталог Prozorro Market. Тож якщо медзаклади здійснюють закупівлі лікарських засобів та медичних виробів з визначеного переліку вартістю від 50 тисяч гривень, вони зобов’язані використовувати е-каталог.

Фото з відкритих джерел.