Світ розуміє, що просування України в НАТО навряд чи призведе до ескалації. Та група політиків, яка все ще схиляється до ідеї умиротворення рф, уже має зрозуміти, що в нинішній ситуації, з одного боку, нема кого умиротворювати, а по-друге, «король голий», і це підтвердив бунт Пригожина.

Про це заявив народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

«Сьогодні Путін може вдавати з себе великого тирана, який усе тримає під контролем, але ми вже бачимо, що це не так. І це дуже чіткий сигнал нашим партнерам, що боятися не потрібно. Ми говоримо з нашими союзниками й доносимо їм, що рішення на майбутньому саміті НАТО - це гра з нульовою сумою. Якщо Захід залишиться на тих позиціях, які були раніше, і далі підтримуватиме «політику відкритих дверей», то це означає, що росія перемогла. Тобто рф добилася того, що ми не просуваємося в НАТО, незважаючи ні на що, а Захід показав слабкість», - зазначив парламентарій.

Він наголосив, що Україна не вимагає негайного членства в Альянсі, а говорить про отримання політичного запрошення як кроку назустріч з боку НАТО.

«Я бачу, що наші партнери нас чують в цьому питанні. Ми часто їм повторюємо, що зброя, не надана нам, грає насправді проти них. Обезкровлення російської федерації зараз призведе до зниження загроз з боку цієї держави в майбутньому, зокрема і для НАТО. Крім того, дозована передача нам зброї не призведе до ескалації, але це не дозволяє швидко закінчити війну, відповідно, за це українці платять своїм життям», - сказав політик.  

Він також розповів, що касетні боєприпаси, про передачу яких оголосили США, - це наслідок величезної та тривалої роботи, в основі якої було спілкування з конгресменами, політиками, які тиснули на Білий дім і на Пентагон.

Крім того, Єгор Чернєв пояснив, що оголошення про створення Ради Україна-НАТО стане новим кроком, який дуже важливий для нашої держави.

«Це надає нам можливості ініціювати засідання відповідної Ради, ініціювати питання, мати право голосу. Фактично це більша інтеграція і найвища форма взаємодії з державою, що не є членом Альянсу. При цьому важливо наголосити, що це точно не заміна членства для України», - підсумував народний депутат.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України