Комітет на засіданні 10 липня розглянув проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань національної безпеки і оборони щодо зміцнення обороноздатності у контексті євроатлантичної інтеграції України, реєстр. №8376. Метою проєкту є створення правових рамок, необхідних для забезпечення внеску України у виконання основних завдань, визначених Стратегічною концепцією НАТО 2022 року та Північноатлантичним договором 1949 року, та виконання Українською Стороною критеріїв, необхідних для набуття Україною повноправного членства в НАТО, а також подальше зміцнення обороноздатності у контексті євроатлантичної інтеграції України шляхом її участі в системі колективної безпеки, можливість виконання міжнародних зобов’язань України у рамках відповідних положень Північноатлантичного договору. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України, водночас потребує доопрацювання з метою врахування принципу правової визначеності.

Також на засіданні члени Комітету розглянули та ухвалили висновки щодо низки законопроєктів:

№9257 - про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері донорської крові та компонентів крові. Законопроект не суперечить Угоді про асоціацію та acquis ЄС.

№9433 - про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо системи охорони психічного здоров’я та послуг у сфері психічного здоров’я. Проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням у сфері європейської інтеграції та праву ЄС.

№9024-д- про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів. Проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України та праву ЄС.

№7027 - про внесення змін до Митного тарифу України щодо уніфікації ставок ввізного мита на бітум та бітумні суміші. Проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України в сфері європейської інтеграції.

№7027-1 - про внесення змін до Митного тарифу України щодо ставок мита на деякі види комплектуючих. Законопроєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України в сфері європейської інтеграції.

№9387 про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про особливості припинення державних підприємств за рішенням Фонду державного майна України». Законопроєкт не суперечить Угоді про асоціацію.

№9293 - про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення державного управління і регулювання при наданні хмарних послуг. Законопроєкт не суперечить Угоді про асоціацію.

№9282 - про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення розвитку судноплавства внутрішніми водними шляхами. Проєкт Закону не суперечить Угоді про асоціацію, водночас потребує доопрацювання із врахуванням зауважень щодо виконання міжнародних зобов’язань України щодо збереження біорозмаїття, а також додаткового узгодження з Директивою 2000/60/ЄС, Директивою 92/43/ЄЕС та національним законодавством.

Також Комітет розглянув євроінтеграційний законопроєкт про цифровий контент та цифрові послуги, (реєстр. №6576), підготовлений до II-го читання. Метою законопроєкту є правове регулюванням цивільно-правових відносини між виконавцем та споживачем з приводу надання на підставі договору цифрового контенту та (або) цифрової послуги, а також законодавчого встановлення дієвого правового інструментарію захисту прав споживачів, яким надається цифровий контент та (або) цифрова послуга. Комітет ухвалив висновок, що проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, але потребує доопрацювання з метою приведення у відповідність до положень статті 8 Директиви 2019/770.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України