На півдні краю косовиця стартувала минулого тижня — у Волноваському районі. Аграрії області в непростих воєнних умовах збирають урожай озимих пшениці, ячменю, а також ріпаку й гороху.

Як повідомляє департамент агропромислового розвитку та земельних відносин ОВА, вологість зерна, приміром, озимої пшениці коливається в межах 15—18%, що дає змогу найближчим часом прискорити темпи. За сприятливої погоди аграрії сподіваються провести збирання ранніх зернових та зернобобових за два-три тижні. Обмолотити треба не так уже й багато — 167,5 тис. га. Зокрема, 83 тис. га озимих на зерно, 75,3 тис. га ранніх ярих. А також 9,2 тис. га ріпаку. Радує те, що рослини добре розвинуті, сформовано густий стеблостій. Як свідчить оперативна інформація Мінагрополітики, пшениця у середньому дає по 30,4 центнера з гектара, ячмінь — 38,8 ц/га, горох — 25,6 ц/га.

Прихистити вирощене збіжжя також є де. Значні потужності для зберігання та перевалки, приміром, має Легендарненський елеватор, що у Краматорському районі. Тарифи на послуги залишаються на рівні минулого року: приймають зерно безоплатно, доба зберігання коштує 2,34 грн за тонну, відвантаження кожної тонни — 184,62 грн.

Загалом під урожай-2023 зернові на Донеччині було закладено на 200,2 тис. га, або 53,5% від загальної посівної площі. Ще на 130,5 тис. га зростає соняшник. Окремі господарства краю також цьогоріч вирощують просо, гречку, сою і навіть цукрові буряки.

Фото з фейсбук-сторінки департаменту агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької ОВА.