А саме: міжнародний форум з підбиття підсумків українсько-естонської співпраці, відкриття музеїв Колківської республіки та історії освітнього закладу, якому цього року виповнюється 60.

На знімку: Директор Колківського ЦПО Людмила Панасюк вручає народному депутату Ірині Констанкевич (на знімку ліворуч) подяку за сприяння роботі закладу.

На урочистості в це невелике, але зі славною історією містечко на березі Стиру прибули народний депутат Ірина Констанкевич, представники місцевої влади, керівники закладів професійної освіти області, роботодавці, науковці.

Здолавши кілька державних кордонів, із солідним гуманітарним вантажем на врочистості приїхали й естонські партнери колківчан — керівники закладів професійної освіти з Олуствере і Таллінна. За сім років співпраці естонські колеги допомогли волинянам осучаснити навчальні програми, оснастити центр комп’ютерами та обладнанням для навчання кухарів і кондитерів, надали спортінвентар. Щороку вихованці Колківського ЦПО беруть участь у міжнародному конкурсі з оранки, який традиційно відбувається в Естонії, а також у фестивалі продовольства.

— Естонські друзі допомогли нам змінити філософію навчального процесу. На їхнє переконання, важлива як якість освіти, так і естетика освітнього середовища. Усі ці роки ми змінювали свій освітній простір, включно з укриттям, обладнавши його в стилі повстанської криївки, але стрічки ми не перерізали. Сьогодні цей день настав. Це наш внесок у відновлення історичної пам’яті, яку за радянських часів намагалися стерти, — зазначила директор центру Людмила Панасюк, оголошуючи відкриття музею Колківської республіки.

Експозиція музею Колківської республіки надзвичайно зацікавила народного депутата Ірину Констанкевич.

Формуванню експозиції передували роки пошукової і дослідницької роботи колективу центру разом із науковцями, професійними музейниками та ветеранами.

— Тут, на Волині, зафіксована точка сили, яка дає нам віру в неминучу Перемогу і над цим вже новітнім окупантом. Про музей Колківської республіки, 80-річчя створення якої відзначаємо сьогодні, мріяли не лише волиняни, і він з’явився завдяки вам. Моя безмежна вдячність колективу і персонально директору Людмилі Панасюк. Девіз її життя — самовіддана і натхненна праця. Спасибі за те, що творите історію свого закладу, громади, держави, — зазначила на урочистостях народний депутат Ірина Констанкевич. 

До речі, Ірина Мирославівна роками обстоювала ідею створення музею Колківської повстанської республіки.

Ще один музей, який відкрили в Колках, присвячений 60-річній історії закладу профтехосвіти.

«Свого часу нам теж допомогли переосмислити і докорінно змінити галузь професійної освіти. А тепер ми хочемо показати і вам, що є інші можливості», — зазначив директор Олустверської школи обслуговування і сільської економіки Естонії Арнольд Пастак, вітаючи колег з ювілеєм їхнього освітнього закладу.

«Головне — надія, без неї майже нічого не можливо. Дуже сподіваюся, що ми, естонці, дали вам цю надію. Ми віримо у вас і віримо в Україну», — запевнила директор Талліннської професійної школи Меелі Калдма.

Щороку в Колки приїздять люди, аби вклонитися пам’яті борців за волю України, які буремного 1943 року створили тут куточок вільної України. Сотенний Української повстанської армії Сергій Каліщук (псевдо «Сурма») розповідав, що при в’їзді в містечко стояв вказівний знак: «Колки — тимчасово, до визволення Києва, столиця України». І такими Колки були майже пів року. Хіба про це можна забувати?! Особливо сьогодні, у час важких для нас випробувань.

ДОВІДКОВО

Колківська республіка (квітень — 3 листопада 1943 року) — військово-адміністративне утворення площею приблизно 2,5 тисячі квадратних кілометрів з центром у містечку Колки, що утворилося наприкінці квітня 1943 року на визволеній загонами УПА від нацистів території Генеральної округи Волинь — Поділля, яка охоплювала населені пункти теперішніх Луцького і Камінь-Каширського районів Волинської області і села Рівненщини, що межували з ними. На визволеній території утворилася й активно діяла українська влада. Відділи ОУН і УПА допомагали населенню організувати власну адміністрацію та надавали їй всебічну підтримку.

Волинська область.

Фото з відкритих джерел.