Механізм такої роботи простий: громади спільно з районними військовими адміністраціями та військовим командуванням визначаються з переліком видів суспільно корисних робіт, враховуючи обставини у відповідному населеному пункті. Копії прийнятих рішень надсилають до служби зайнятості. Вже потім, відповідно до заявок, центри зайнятості пропонують офіційно зареєстрованим безробітним долучитися до виконання таких робіт. Це може бути облаштування укриттів, ліквідація стихійних сміттєзвалищ, прибирання придорожніх та прибережних смуг, плетіння маскувальних сіток, заготівля дров, приготування їжі для військових, розбір завалів тощо.

Як розповів заступник директора департаменту економічного розвитку Чернігівської ОВА Юрій Сухомлин (на знімку вгорі), загалом зі старту проєкту в області до виконання суспільно корисних робіт уже залучено понад три тисячі осіб, зокрема цьогоріч — 2 680 безробітних громадян у 49 тергромадах області. Серед районів найактивнішими є Ніжинський та Прилуцький, серед громад — Семенівська, Вертіївська, Холминська, Ладанська та Варвинська.

Начальник Корюківської РВА Іван Ващенко (на знімку) поінформував, що в Холминській громаді до Армії відновлення долучилися 126 осіб, у районі загалом — 277.

«Найпопулярнішим видом суспільно корисних робіт у Холминській тергромаді, — каже Іван Ващенко, — враховуючи географічні особливості місцевості, є заготівля дров. Ще один напрям, з яким асоціюють себе там жінки та дівчата, — плетіння сіток (називають себе «павучками»). Також у переліку робіт — упорядкування та відновлення територій. Саме близькість до державного кордону та логістична доступність вплинули на активне залучення людей до ініціативи».

Головною проблемою в організації суспільно корисних робіт безробітними директорка обласного центру зайнятості Лідія Падалка (на знімку) назвала відсутність чоловіків, що й зрозуміло — більшість їх на фронті чи затребувані на постійній роботі. Тим паче, що у фермерів Чернігівщини не вистачає трактористів. Тож із числа усіх зареєстрованих безробітних (а це майже 4,8 тисячі) лише 20% — чоловіки. Переважна більшість — передпенсійного віку та з обмеженнями через здоров’я.

Утім, в області триває розбір завалів після рашистської агресії, цього місяця такі роботи проводяться у Киселівській, Киїнській, Іванівській громадах, у мікрорайоні Бобровиця у Чернігові.

Також триває підбір підсобних робітників для «Добробату» (на відновлення).

За виконання суспільно корисних робіт безробітним нараховується заробітна плата не менша за мінімальну (на сьогодні — 6 700 гривень на місяць). Передбачено збереження статусу безробітного та використання всіх соціальних гарантій трудового законодавства.

Чернігівська область.

Фото департаменту інформаційної політики Чернігівської ОВА.