Із роботою нині непросто. Через війну зменшилася кількість вакансій практично в усіх сферах життя. Прикарпаття — не виняток. Попри те за останній рік в області вдалося працевлаштувати майже тисячу внутрішньо переміщених осіб. Такі офіційні дані облвійськадміністрації. Для цього залучали різні можливості: служби зайнятості, державну підтримку місцевого бізнесу, міжнародні гранти. Приміром, Івано-Франківська, Калуська та Коломийська громади від EU4Business цьогоріч отримають по 1,8 млн грн на створення робочих місць для переселенців.

Як інформують в обласному центрі зайнятості, від початку 2023 року із цією службою співпрацювало 2,3 тисячі роботодавців. Загалом у базі дані було 5,6 тисячі вакансій. Понад 4 тисячі мешканців області вдалося працевлаштувати. Багато важить і те, що 1100 шукачів роботи пройшли навчання та перекваліфікувалися. Серед них — і 143 переселенці.

Зайнятість на новому місці — це фінансова стабільність і відчуття потрібності. Це той чинник, який допомагає гнаним війною людям швидше адаптуватися до реалій та влитися в суспільні процеси. Чимало переселенців знаходять себе в місцевому бізнесі, відкривають крамнички, працюють у сфері побутових послуг або реалізують власні проекти.

На Івано-Франківщині діє регіональний офіс Агентства ООН у справах біженців. Серед інших завдань цієї структури є й допомога у підтримці релокованого бізнесу, економічна інтеграція ВПО та консультації щодо їхнього працевлаштування. В області реалізується проект «Права у світі праці: покращення дотримання Україною основних міжнародних трудових норм».

Допомагають й інші міжнародні партнери. Заступниця голови облвійськадміністрації Людмила Сірко каже, що спільно з органами соціального захисту та місцевого самоврядування узагальнюють інформацію для організацій-донорів задля оперативного розв’язання проблем.

Юридичні консультації надає регіональний офіс Агентства ООН у справах біженців. Навідалася туди саме того дня, коли тут реєстрували переселенців на надання фінансової допомоги.

Ще перед відкриттям у списку було 400 прізвищ.

«Допомога вагома — на квартал щомісячно по 2200 грн, — каже Надія Периняк (на знімку), яка переїхала із Лисичанська Луганської області. — В Івано-Франківську загалом проживає десь 4,5 тисячі переселенців».

Співрозмовниця каже, що її квартира в окупованому Лисичанську зруйнована ворожим снарядом. Чоловік загинув. Залишилася сама. Тут її прихистила сестра. Жінка за фахом — бухгалтер, має вищу економічну освіту. Однак працевлаштуватися не вдається. Через те, що не вистачило кілька місяців для страхового стажу, отримує 1550 соціальної допомоги. Тож кожна фінансова підтримка важлива. Тим паче добре було би працевлаштуватися.

Як інформують в облвійськадміністрації, від початку повномасштабного вторгнення Івано-Франківщина прийняла майже 150 тисяч гнаних війною переселенців. Нині на обліку в Єдиній інформаційній базі даних зареєстровано 130 237 осіб. Понад 40 тисяч із них — діти, 17,5 тисячі — пенсіонери, 4246 осіб з інвалідністю.

У 92 місцях колективного проживання знайшли прихисток 3457 переселенців. Більшість — у незадіяних у навчальному процесі закладах освіти. На лікуванні в медзакладах нині перебувають 256 осіб.

Івано-Франківська область.

Фото автора.