Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко зустрівся у Парламенті з Головою українського офісу Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD) Розарією Пуглісі та її заступником Міхалем Фаленчиком (на знімку).

Участь у зустрічі також взяв народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

Олександр Корнієнко привітав гостей із відкриттям офісу у Києві та висловив сподівання на глибоку та плідну співпрацю OECD із Парламентом.

«Україна вітає відкриття офісу Організації економічного співробітництва та розвитку — це рішення покращить спільну роботу з міжнародними партнерами, зокрема, країнами-членами OECD. Також це дасть змогу координувати діяльність щодо відбудови України і покращувати реалізацію стандартів і рекомендацій OECD в нашій країні», — зазначив Перший віцеспікер під час зустрічі.

Він також наголосив на тому, що для Верховної Ради України у співпраці з Організацією важливою є взаємодія саме з парламентською мережею країн-членів OECD.

«За минулий рік ми почали працювати тісніше. Ми зацікавлені більше інтегруватися у ваші процеси, різноманітні програми та можливості й прагнемо стати справжнім членом великої родини OECD. Ми розуміємо, що для цього нам потрібно вдосконалювати деякі підходи, і будемо шукати кращі шляхи для цього», — запевнив Олександр Корнієнко представників OECD.

Сторони, зокрема, обговорили реформу державного управління та цілі, до яких Україна прагне в цій сфері. Окрім того, Олександр Корнієнко розповів про процес виконання семи рекомендацій Єврокомісії на шляху до членства в ЄС.

«Серед наших прагнень — поглиблювати та зміцнювати співпрацю з Організацією, і наша комунікація однозначно сприятиме цьому. Дякую за всі здійснені кроки разом», — подякував Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Зі свого боку, Голова українського офісу OECD Розарія Пуглісі зауважила, що початок роботи офісу в Києві — це певний старт офіційної комунікації, яка має стати одним із кроків до впевненого членства України в Організації та ЄС.

«Україну було визнано перспективним членом ОЕСД, і за певних докладених зусиль прагнення українців до членства в OECD цілком можуть стати реальністю. Звичайно, шлях України до членства в ЄС включає виконання своїх зобов’язань та певних завдань. А наше завдання — поєднати усі потрібні елементи та запропонувати вам конкретні орієнтири та цілі», — зауважила Розарія Пуглісі.

Водночас, за її словами, Парламент є центральним у цьому процесі, і саме тому для OECD важливо встановити регулярний канал комунікацій.

«Ми вже маємо гарний досвід співпраці із Парламентом, зокрема його комітетами, і хотіли б продовжити роботу в цьому напрямі. Тому тут варто згадати про парламентський складник OECD, в якому Україна бере участь із 2020 року разом із колегами з інших країн. Це дає змогу обмінюватися досвідом, і це важливо для нашої подальшої співпраці та співробітництва», — зазначила Голова українського офісу OECD.

ДОВІДКОВО

ОЕСD — міжнародна організація, членами якої на сьогодні є 38 країн. 70 країн мають статус партнерів ОЕСD, беручи участь у багатьох сферах її діяльності. За впливом Організація належить до трійки провідних світових економічних установ разом з МВФ та Світовим банком.

Діяльність ОЕСD спрямована на зміцнення й підвищення ефективності економік держав-членів, покращення соціально-економічних умов та ситуації із зайнятістю, забезпечення економічного зростання як індустріально розвинених країн, так і тих, що розвиваються.

Український офіс Організації економічного співробітництва та розвитку відкрито у Києві у березні цього року. У липні минулого року, під час Міжнародної конференції з питань відновлення України в Лугано, Україна подала заявку щодо набуття членства в ОЕСD. На початку лютого 2023 року Верховна Рада України ратифікувала Угоду між Урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо привілеїв, імунітетів і пільг, наданих Організації та її офісу в Україні.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.