Екснастоятелю Києво-Печерської лаври митрополиту УПЦ Павлу (Лебедю), який розпалював релігійну ворожнечу, у своїх численних заявах принижував українців і фактично став на бік окупантів, з огляду на виявлені факти повідомлено про ще одну підозру.

На підставі доказів СБУ підозру інкриміновано за двома статтями Кримінального кодексу: порушення рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно (ч. 2 ст. 161), виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, вчинене службовою особою повторно (ч. 3 ст. 436-2).

За даними слідства, підозрюваний, який був службовою особою релігійної організації — намісником Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, назвав збройну агресію рф «громадянським конфліктом, який триває з 2014 року».

Слідство задокументувало, що за день до оголошення Павлу першої підозри він дав відеоінтерв’ю одному з українських ЗМІ. За даними СБУ, у цьому відео він «заперечив існування України як суверенної держави».

«У телефонних розмовах з вірянами своїми висловами він розпалював національну, регіональну та релігійну ворожнечі. Це підтверджено висновками відповідних експертиз.

Священнослужитель робив заяви, які виправдовували та заперечували дії держави-агресора. У своїх виступах він неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них.

Також у межах кримінального провадження встановлено факти спілкування митрополита зі свідком у кримінальному провадженні, попри відповідну заборону на це у рішенні суду», — йдеться у повідомленні Офісу Генерального прокурора.

До Солом’янського районного суду міста Києва скеровано клопотання про зміну запобіжного заходу з цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою.

За інкримінованими митрополиту УПЦ, яка зберігає церковно-канонічний зв’язок з рпц, статтями передбачається покарання до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ у м. Києві та Київській області за оперативного супроводу УЗНД ГУ СБУ у м. Києві та Київській області та ДЗНД СБУ.

Фото з відкритих джерел.