Про це йшлося на засіданні парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій, де розглядали питання «Про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками системи загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році».

Як повідомив заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків, 2022 року через пов’язаний з повномасштабною війною секвестр державного бюджету передбачені на друк такої літератури 1 млрд 328 млн грн вилучили для інших потреб. Зрештою торік вдалося надрукувати лише підручники для дітей з вадами зору та для представників національних меншин на суму 33 млн 259 тис. грн.

Цьогоріч за програмою МОН «Загальнодержавні заходи у сфері освіти» на друк шкільної літератури передбачено 754 млн грн — за оцінками МОН, зокрема, цієї суми вистачить, щоб надрукувати 66% підручників для 6 класу за програмою «Нова українська школа». Щоб за таких умов забезпечити всіх дітей навчальною літературою, міністерство у 2022 та 2023 роках зверталося по допомогу до донорів та міжнародних партнерів. За сприяння UNICEF було випущено 472 тис. примірників підручників з математики для 5 класу на суму 53 млн грн, Рада Європи профінансувала друк підручників з української мови для 5 класу загальним накладом 503 тис. примірників на 36 млн грн. Ще 47,5 млн на навчальну літературу для України виділив фінський уряд у межах проєкту «Навчаємось разом» — для підручників з дисциплін природничо-освітньої галузі для 5 класу загальним накладом 361 тис. примірників. За допомогою Польського інституту надруковано та доставлено підручники з польської мови для 5 класів — 11 897 примірників.

Серед іншого до початку наступного навчального року коштом донорів планують забезпечити школи, підручниками з географії для 6 класу. Водночас, за словами Андрія Сташківа, Міністерство освіти пропонуватиме внести зміни до паспорта відповідної бюджетної програми, щоб надрукувати підручники для 5 класу НУШ, зокрема, з громадянської та історичної освіти, а також з кримськотатарської мови й літератури.

Загальна потреба в підручниках — 31 мільйон примірників для 1, 5, 6, 9 і 10 класів (включно з тими, що мали надрукувати у 2022 і 2023 роках) на загальну суму 3 млрд 830 млн грн.

До обговорення цієї теми профільний комітет повернеться 26 липня, а тим часом розраховує отримати детальніші пояснення і розрахунки МОН. Як зазначив народний депутат Сергій Колебошин, за інформацією міністерства, було укладено договори на друк підручників на 550 млн грн, хоча з державного бюджету цьогоріч на це виділено 754 млн. Парламентарії хочуть з’ясувати, що чекає на решту 204 млн.

За словами голови комітету Сергія Бабака, необхідно також з’ясувати ситуацію із забезпеченням літературою областей, де ведуться активні бойові дії. За словами представників МОН, нові підручники для Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей спрямують у держрезерв і до відновлення навчання в традиційному форматі доставляти в регіони не будуть.

Водночас, за інформацією Сергія Бабака, керівництво Донецької ОВА з такими пропозиціями не зверталося.

Фото з відкритих джерел.