Про це під час виступу на засіданні Верховної Ради України повідомила Заступниця Голови Верховної Ради України  Олена Кондратюк.

«Указом Президента Володимира Зеленського від 5 липня мене включено до складу цієї Координаційної Ради», – поінформувала вона.

Під час виступу Олена Кондратюк привернула увагу колег, які мають дотик до парламентської дипломатії, міжнародних зустрічей, груп дружби «разом чітко і послідовно домагатися тиску і розголосу в питанні повернення наших українських дітей додому».

«Ця тема дається дуже важко, але є й добрі новини. З того часу, як ми востаннє збиралися у сесійній залі, додому з російської неволі повернулися ще двоє дітей. Брат і сестра повернулися до мами – військовослужбовиці, яка півроку провела в полоні. Тато загинув, захищаючи Маріуполь… Дякую офісу Омбудсмана за колосальну роботу», – сказала Віцеспікерка.

Наразі, за даними порталу «Діти війни», російською федерацією викрадено 19 тисяч 474 дитини.  

«Неймовірними зусиллями, при повній протидії росії і бездіяльності міжнародних організацій, вдалося повернути лише 383 дитини. Але ми продовжуємо дипломатичний тиск на країну-агресора рф і бездіяльні міжнародні організації», – зауважила Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради України нагадала, що наприкінці червня взяла участь у конференції з питань торгівлі людьми у Польщі. Серед її учасників були представники 13 парламентів Європи та члени Парламентської Асамблеї ОБСЄ.

«Нам вдалося донести важливість і жахливість злочинів росії проти українських дітей. Вже за кілька днів ПА ОБСЄ на засіданні у Ванкувері ухвалила резолюцію із засудженням депортації дітей. Я дякую всім, хто долучився до підготовки цієї резолюції, зокрема, делегації Верховної Ради», – наголосила Олена Кондратюк.

Вона також підкреслила, що за наполяганням Верховної Ради України подібні резолюції ухвалили Європарламент, Парламентська Асамблея Ради Європи, Парламентська асамблея ОБСЄ, національні європейські парламенти.

«Переконана, час охоплювати нові країни й континенти. Попереду саміт БРІКС у Південно-Африканській республіці, саміт країн Східної Азії в Індонезії. Я прошу всіх максимально задіяти свої ресурси для того, щоби тема російських злочинів проти наших дітей пролунала і там!» – закликала Олена Кондратюк.

Віцеспікерка Українського Парламенту також подякувати Нобелівській лауреатці Олександрі Матвійчук, яка звернулася до президента ПАР зі сторінок Sunday Times і «закликала його стати на чітку позицію проти масового викрадення дітей росією, а не приймати міжнародного злочинця у себе в країні, як гостя».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України