Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Президентом Республіки Корея Юн Сок Йолем, який прибув до нашої країни з візитом.

Звертаючись до лідера Південної Кореї, Глава Української держави висловив співчуття від себе особисто та від імені всіх українців у зв’язку з руйнівною повінню, яка зараз вирує в Республіці Корея.

Володимир Зеленський також подякував Юн Сок Йолю та його дружині за теплий прийом першої леді України під час її візиту в Республіку Корея у травні поточного року.

«Зустрічі й досягнуте взаєморозуміння створили саме той емоційний зв’язок, який допомагає нам зараз на переговорах дуже швидко розуміти один одного. І я особливо радий, що ви в Україні з першою леді Республіки Корея», – зазначив Президент України під час зустрічі з представниками ЗМІ за підсумками переговорів із Юн Сок Йолем у Києві.

За його словами, Президент Республіки Корея під час відвідання сьогодні Бучі та Ірпеня зміг на власні очі побачити наслідки російської окупації.

«Але ж Буча та Ірпінь – лише два з тисяч українських міст, які зазнали ударів російського терору. Масштаб принесених Росією страждань і руйнувань колосальний. Отже, колосальним має бути й масштаб глобальної співпраці для того, щоб повернути безпеку й гарантувати стабільний мир», – зауважив Глава Української держави.

Президент України наголосив, що наша країна робить усе для того, щоб звільнити окуповані Росією українські території й повернути свободу всім дорослим і дітям, які перебувають у цих районах або були силою депортовані в РФ.

«Ми маємо знову дати змогу всім українським дітям жити в безпеці, без війни, знущань, без насильства. Я вдячний вам, пане Президенте, і першій леді, усьому вашому народу за підтримку наших зусиль заради миру й безпеки наших людей, заради повернення українських дітей, украдених Росією», – сказав він.

Володимир Зеленський відзначив, що Республіка Корея твердо підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, надає значну політичну, безпекову, економічну та гуманітарну підтримку. Він також подякував Юн Сок Йолю за нові ініціативи щодо фінансової, технічної й гуманітарної допомоги Україні.

«Це й відбудова інфраструктури в Україні: шкіл, лікарень, житла, підприємств, усього того, що руйнують російські ракети та артилерія ворога. Вдячний за готовність підтримати нашу освітню систему. І дуже важливо, що Республіка Корея реально захищає освіченість і людяність. Ми потребуємо нової масштабної реабілітаційної галузі. Запросив Республіку Корея проявити лідерство у створенні в Україні реабілітаційних центрів. Звичайно, ми обговорили й економічну співпрацю – це й енергетика, залізниця і транспорт загалом, створення виробництв в Україні, локалізація, також макрофінансова сфера. У кожному з цих напрямів нам точно є що робити спільно. І я впевнений, що наша співпраця дасть більше сили нашим народам і глобальним позиціям України та Республіки Корея», – наголосив Глава Української держави.

Він розповів, що вже виконується домовленість про передачу нашій країні транспорту й техніки спеціального призначення, зокрема машин для розмінування.

Володимир Зеленський висловив подяку за готовність Республіки Корея підтримувати українські зусилля в питаннях глобальної продовольчої та енергетичної безпеки.

Під час переговорів Президент України також поінформував корейського колегу про зусилля з реалізації Формули миру.

«Вдячний за інтерес Республіки Корея до конкретних пунктів Формули. Важливо, щоб Республіка Корея була учасницею Глобального саміту миру», – сказав він.

Глава Української держави запросив Корею приєднатися до погодженої з лідерами «Групи семи» декларації про підтримку України.

Окремо Володимир Зеленський акцентував на підтримці Республікою Корея спільних зусиль щодо справедливості для України та покарання всіх винних у злочинах війни.

«Підтримка зусиль Міжнародного кримінального суду та визнання необхідності спеціальних міжнародних процедур для покарання за російську агресію – це дуже важливо», – зазначив він.

Президент Республіки Корея зі свого боку висловив співчуття рідним і близьким усіх загиблих унаслідок російського вторгнення в Україну.

Юн Сок Йоль зазначив, що Республіка Корея в минулому сама зазнала незаконного вторгнення з боку Північної Кореї, але завдяки опору військових і цивільних змогла зберегти свободу й стати сильною, мирною та успішною державою. Президент Кореї висловив сподівання, що його візит в Україну допоможе Президенту Володимиру Зеленському й усьому українському народові.

«Я сподіваюся, що ці переговори стануть новою сторінкою в наших відносинах. Ми сьогодні започаткували ініціативу допомоги Україні у військовій, гуманітарній сферах та у післявоєнному відновленні», – повідомив Юн Сок Йоль.

Корейський лідер наголосив, що зараз важливо забезпечити безпеку й перемогу України в цій війні, і рівень оборонної допомоги з боку його країни цьогоріч зросте.

За його словами, у продовження домовленостей із Президентом Володимиром Зеленським Республіка Корея й далі надаватиме Україні допомогу в гуманітарному розмінуванні територій, відновленні інфраструктури, розвитку освіти та підприємництва.

Юн Сок Йоль також зазначив, що Українська формула миру має бути реалізована, і Корея виступатиме посередником у переговорах із країнами Глобального Півдня.

«Республіка Корея стане відданим партнером України в підтримці свободи, миру та розвитку. А в майбутньому станемо дуже надійними партнерами в підтримці миру та свободи у світі», – наголосив Юн Сок Йоль.

 

Президенти та перші леді України й Республіки Корея відвідали Софійський собор у Києві

Президент України Володимир Зеленський разом із першою леді Оленою Зеленською та Президент Республіки Корея Юн Сок Йоль разом із дружиною Кім Кон Хі відвідали Національний заповідник «Софія Київська». 

Глави держав та перші леді оглянули Софійський собор, а також ознайомилися з історією та архітектурними особливостями цієї визначної пам’ятки української культури.

Зокрема, їм розповіли про унікальні фрески та мозаїки, якими оздоблено інтер’єр храму.

Офіційне інтернет-представництво Президента України