Теплі літні грози гальмують польові роботи: окремі господарства Хмельниччини змушені відтермінувати обмолот колосових, що вже налиті зерном чекають на ланах. Проте допомогли відкрити грибний сезон. І хоча про масовий збір поки що не йдеться, та грибники вже «прочісують» ліси в пошуках такого скарбу, а на ринках з’явились перші пропозиції.

Часто дієтологи та кулінари пропонують охочим замінити м’ясо на гриби, мовляв, це і смачно, і для здоров’я корисно. Все так, але покупцеві з невеликими доходами зробити це не так уже й просто. Насамперед тому, що лісові гриби — продукт сезонний і дефіцитний. Аж ніяк не кожного року ліс щедро дарує його. Звідси й ціна.

На продуктових ринках Хмельницького за кілограм білих грибів продавці просять від 220 до 250 гривень за кілограм. Приблизно стільки ж коштують і лисички. Останні взагалі нечасто трапляються на наших прилавках. Річ у тім, що їх дуже полюбляють в інших європейських країнах. Тож, як тільки лисички з’являються, місцеві жителі поспішають на тихе полювання. А зі збутом такого товару проблем немає — заготовачі ледь не в черзі стоять за ним.
Вітчизняний споживач теж не проти такого продукту. Мало хто на ринку пройде повз прилавки з ним, не зупинившись. Але, дізнавшись про вартість, не поспішає купувати.

Приблизно стільки само коштує і кілограм м’яса. Але після приготування на тарілці його буде значно більше, аніж смажених грибів. Тому вибір очевидний. От і виходить, що лісовими грибами навряд чи можна наїстись, хіба що поласувати.

А от для продавців це шанс заробити. Та не варто думати, що боровики та лисички можуть принести швидкі й легкі гроші. Грибники жартують: тепер у лісі на один гриб — п’ятеро збирачів.

Якщо не знаєте грибних місць, до лісу можна й не ходити — повернетесь із порожнім кошиком.

Але для вправних і досвідчених грибна справа справді вигідна. Є й такі, хто поставив збирання і заготовку боровиків на промислову основу. Приміром, так зробили ярмолинецькі лісівники з Подільського лісового офісу. Налагодити вирощування «диких» грибів — справа вкрай складна, і за неї мало хто візьметься. А от назбирати те, що дарує природа, можна. Щороку ярмолинецькі лісівники збирають по пару тонн грибів.

Врожайність залежить тільки від природи і погоди. Та, як розповіли в офісі, цього року в тамтешніх лісах планують взяти до тонни білих грибів.

Зібраний урожай лісівники самі й переробляють. Молоді, пружні плоди без пошкоджень очищають від бруду та сушать у спеціальних інфрачервоних сушках. Процес довготривалий, займає від восьми до десяти годин. Але результат того вартий. Лісівники вважають це найвдалішим способом заготівлі на зиму, бо продукт не лише зберігає свої корисні властивості, а й набуває насиченого смаку та аромату. Та хто ж цього не знає? От тільки коштує він набагато дорожче, ніж свіжий — тут йдеться вже про 1,2-1,5 тисячі гривень за кілограм. У лісовому офісі готовий продукт пакують у фірмові пакунки та реалізують через лісовий магазин. А частину відправляють для бійців Збройних Сил.

Базарники продають свій товар здебільшого на грами. Тож є гроші —ласуйте такою смакотою. А коли обмежені фінанси, можна спробувати самому відшукати грибне щастя.

Хмельницька область.