Круглий стіл організований, зокрема, за участі Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

У вітальному слові Перший віцеспікер українського Парламенту нагадав присутнім, що саме три роки тому Верховна Рада України своєю Постановою фактично затвердила новий адміністративно-територіальний устрій. За його словами, це було нелегко, але сьогодні вже видно певні результати реформи, її виклики та завдання.

«Головне для представників місцевого самоврядування зрозуміти, що центральна влада продовжує реформу децентралізації і готова ще більше поглиблювати їхні повноваження та посилювати спроможність. Це, насамперед, інструмент, щоб люди жили краще на місцях, щоб місцева влада краще працювала разом із центральною виконавчою владою, щоб була більша безпека та більше доступів до можливостей», — зауважив Олександр Корнієнко.

Водночас він наголосив, що за три роки вже вибудувалося конкретне бачення подальших напрямів розвитку реформи.

«Ми маємо зрозуміти, що тимчасове, а що матиме довготривалий розвиток. Зокрема, має бути ще детальніше оцінена ситуація заради прозорого розуміння, з чого складається спроможність громад і на що її витрачають. Також маємо оцінити плани ВПО — хто планує залишитися, а хто повернеться. Потрібно чітко визначитися щодо ПДФО та провести аналіз ймовірних результатів внаслідок прийнятих рішень», — перерахував головні акценти Перший віцеспікер.

Він також додав, що ці кроки дозволять перенести дискусію «у бік раціональних аргументів та економіки, давати стимули для розвитку і формувати майбутнє для громад, приймати рішення більш стратегічно, а також завершити завдання, які ставили собі перед цим».

Особливо Олександр Корнієнко наголосив на функціонуванні та діяльності прифронтових громад, де надважливим є, і ще певний час буде залишатися головним, саме безпекове питання. 

«Ми розуміємо, що на прифронтових або деокупованих територіях зовсім інший підхід, який має корегуватися з огляду на реальний стан речей. Зокрема, там мають працювати і центральні безпекові органи, і територіальні сили безпеки,  які були створені. Для того, щоб люди розуміли, що вони теж за це відповідальні. Бо у нас відповідальність — це одне з ключових питань, яке лежить сьогодні на громадах та визначає їхню спроможність», — зауважив Перший віцеспікер.

Наостанок дискусії він закцентував, що співробітництво громад і регіонів — це ті речі, які влада, зокрема, український Парламент, мають продумувати та будувати дуже ретельно, особливо під час воєнного стану.

«Від якості і кількості того, що ми сьогодні винесемо на рівень муніципальної співпраці, на рівень регіонів, залежить потім їхнє майбутнє. Маємо продовжувати обговорення та відповідати на всі виклики, які в умовах воєнного часу стали ще більшими», — підкреслив Перший заступник Голови Верховної Ради України та додав, що Парламент і далі формує свій порядок денний таким чином, щоб його рішення були корисними для втілення реформи та кращого майбутнього для громад України.

Участь у заході взяли також народні депутати-члени Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування: Перший заступник Голови Комітету Роман Лозинський, голови підкомітетів Віталій Безгін, Лариса Білозір, Олександр Аліксійчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України