Українці мають спільну мрію — перемогти. Спільну мету — побудувати мирне, безпечне й заможне життя. І спільну ідею справедливості в усіх її проявах.

Про це заявила Заступниця Голови Верховної Ради України, співзасновниця Українського Жіночого Конгресу Олена Кондратюк під час відкриття спеціальної події «Участь жінок у відбудові України».

Віцеспікерка поділилася своїми міркуваннями про роль жінок під час війни та після Перемоги:

«Днями я їхала в машині й по радіо слухала інтерв’ю нашого військового. Серед іншого він сказав, що ми надто обережно ставимося до нищення мостів і росіян — зважаючи на те, скільки в Україні загинуло жінок, чоловіків та дітей. Це інтерв’ю засіло в моїй голові. Може й правда, нам чогось не вистачає? А якщо ця війна затягнеться на роки? Як ми зможемо вижити? Що залишиться від нашої країни?

Легко скотитися у відчай і зневіру, коли щодня гине знайомий чи знайома, коли щоночі щось прилітає й забирає життя людей. І ми маємо право на ці хвилини слабкості. Але у нас є дороговказ, який витягує з відчаю й депресії — це наше майбутнє.

Майбутнє нації не будується на ненависті до іншої нації. Воно будується на ідеях, цілях, мріях, які об’єднують суспільство. Ми маємо спільну мрію — перемогти. Ми маємо спільну мету — побудувати мирне безпечне і заможне життя. І ми маємо спільну ідею справедливості.

Справедливо, щоб на нас не нападали війною, щоб наші діти вчилися в школах, а не в укриттях, щоб верхи не крали, а низи мали змогу працювати й чесно сплачувати податки.

Справедливо, щоб українці після Перемоги жили у відновленій країні, яка стане кращою, чеснішою й багатшою. І щоб участь у прийнятті рішень брали жінки — це ще один аспект справедливості.

Чому про це важливо говорити нині. Тому що нас, жінок, в українському суспільстві 54 відсотки, а живемо ми у світі, побудованому чоловіками. Здебільшого — для чоловіків. Нам некомфортно, коли в армії 60 тисяч жінок, а форму шиють лише чоловічу. Коли тисячам жінок-депутаток різних рівнів не довіряють і забороняють виїжджати за кордон, коли дискримінують, поділяючи нас на тих, хто має дітей, і тих, у кого їх нема», — зауважила Олена Кондратюк.

Вона переконана, що обговорювати повоєнну відбудову треба вже тепер, а нова якість життя потребує нових підходів.

Заступниця глави парламенту наголосила, що в цьому обговоренні завжди на перше місце треба ставити людину — яка втратила члена сім’ї, житло, роботу. Обговорюючи глобальні питання, тримати в голові: а чим це допоможе конкретній людині?

Олена Кондратюк розповіла, яких збитків зазнала Україна з початку повномасштабного вторгнення. Загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктурі сягає 150 мільярдів доларів, за інформацією Київської школи економіки. Пошкоджено та зруйновано 158 тисяч житлових будинків, 3 тисячі освітніх об’єктів — шкіл, садків, закладів вищої освіти. Зруйновано 806 лікарень та амбулаторії.

За даними представництва ООН в Україні, 5,4 мільйона українців стали внутрішньо переміщеними особами, більшість із них — це жінки й діти. 8 мільйонів осіб — у вимушеній еміграції. Десятки тисяч дітей були депортовані. 2,4 мільйона українців втратили роботу.

«У нас з’явилися нові вразливі категорії — молоді вдови, молоді ветерани, мешканці прифронтових територій, сільські жінки — в яких різко зменшився доступ до медицини, освіти й роботи. Розлучені сім’ї. Це велика біда. Але водночас — колосальне вікно можливості. Ми маємо ставити перед собою амбітну мету — допомогти їм усім», — зауважила віцеспікерка.

Ця підтримка, на думку Олени Кондратюк, має стосуватися відкриття бізнесів, працевлаштування, інклюзивності, залучення жінок у політику — адже гендерний баланс буде ще одним тестом на демократичність переможної України. А також повернення українців із-за кордону.

«За оцінками економістів, для стійкого рівня зростання ВВП після війни Україні бракуватиме від 3 до 4,5 мільйона працездатних людей. У вимушеній еміграції перебувають жінки працездатного віку з хорошою освітою. Це якісний трудовий ресурс. І що довше вони перебуватимуть за кордоном, то менше хотітимуть повертатися на батьківщину. Люди інтегруються в суспільства країн, де перебувають. Тож нам життєво необхідно розробити систему стимулів і мотивацій для повернення українців додому», — додала Олена Кондратюк.

На її думку, відбудова житла та інфраструктури, створення робочих місць, високий рівень зарплат, доступ до якісної освіти, медицини, житла, компенсація витрат повернення, грантові програми, допомога з працевлаштуванням — це питання, до вирішення яких треба приходити зважено і з розумінням сьогоднішньої ситуації.
«Разом ми можемо відбудувати Україну — безпечну, сучасну, заможну й гендерно паритетну», — підсумувала Заступниця Голови Верховної Ради.

За словами організаторів, Спеціальна подія Конгресу мала на меті підсвітити виклики та потреби, які постають перед українським суспільством нині та виникнуть після Перемоги.

Учасники заходу — народні депутати, урядовці, представники ветеранського руху, закладів освіти, місцевого самоврядування — також обговорили зміни в освітніх процесах, реабілітацію, відбудову міст. У рамках Спеціальної події відбулася дискусія про ментальне здоров’я українців, якою опікується перша леді України Олена Зеленська.

Нагадаємо, Український Жіночий Конгрес — це публічна платформа для просування політики рівності в Україні. Її започаткували у 2017 році народні депутатки Олена Кондратюк, Марія Іонова, Світлана Войцеховська та Альона Бабак. Вони представляють різні політичні сили, але об’єдналися довкола проєкту на підтримку рівних можливостей в суспільстві.