Новий пакет американської військової підтримки, про який 19 липня оголосив Пентагон, «включає більш важливі засоби протиповітряної оборони, такі як вдосконалені зенітно-ракетні системи та додаткові системи, які нададуть змогу Україні збивати російські безпілотники».

«Пакет також передбачає додаткові артилерійські снаряди та обладнання для розмінування, а ще безпілотні літальні комплекси та обладнання, яке допоможе Україні краще захистити свої порти», — повідомила під час брифінгу прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр. За її словами, «ці можливості ставатимуть дедалі важливішими, особливо нині, коли росія вийшла з зернової угоди та відновила напади на портові міста, як ми бачимо протягом останніх днів».

Озброєння та обладнання, уточнила Карін Жан-П’єр, закуповується та постачатиметься через Ініціативу сприяння безпеці України в рамках зобов’язання Сполучених Штатів щодо зміцнення української армії в найближчій та довгостроковій перспективі.

Також США фінансово підтримають навчання, технічне обслуговування наданих засобів. Загалом пакет допомоги оцінюється у 1,3 мільярда доларів.

На тому, що портову інфраструктуру Україні й у подальшому доведеться обстоювати зі зброєю, наголошує і Володимир Зеленський. У своєму зверненні Президент зазначає, що російський терор зачіпає всіх і кожен у світі має бути зацікавлений у притягненні рф до відповідальності.

Удар російських терористів по Одесі, по громадах в області, по Чорноморську, по наших портах, за словами глави держави, — «чи не найбільша за весь час повномасштабної війни спроба росії завдати болю Одесі. Дякувати ППО й усім нашим захисникам неба, наслідки атаки все ж менші, ніж могли б бути. З кожним таким ударом ми звертаємося до партнерів знову й знову: повітряний щит України потребує посилення».

Також Володимир Зеленський наголосив: «Удар терористів доводить, що їхня мішень — не лише Україна і не лише життя наших людей. У портах, які були атаковані, зберігається близько мільйона тонн продовольства. Саме той обсяг, який уже давно мав би бути доставлений у країни-споживачі в Африці, в Азії. В портовому терміналі, який уночі (19 липня) найбільше постраждав від російського терору, зберігалися 60 тисяч тонн агропродукції, що призначалися для відправки в Китай. Тобто всіх це зачіпає — російський терор. Кожен у світі має бути зацікавлений у притягненні росії до відповідальності за терор».

А для захисту зернового коридору і його функціонування без участі росії Володимир Зеленський закликає міжнародну спільноту залучати окремі конвої — під час проходження Чорним морем суден з українським збіжжям, яке прямує на експорт.

Особливі сподівання у цьому питанні глава держави покладає на ООН: «Фактично коридор має бути в безпеці... Знаючи росію, він не буде в безпеці, якщо ООН дуже чітко і дуже твердо не запрацює на рівні Генерального секретаря. Крім його слів, які були досить потужними, потрібні практичні дії. Цього ми поки що не побачили...».

Подальші кроки з гарантування безпеки торгових суден з агропродукцією Володимир Зеленський має намір координувати з турецьким лідером Реджепом Тайїпом Ердоганом: «Є різні аспекти. Ми порушували питання щодо окремих конвоїв. Їх потрібно обговорювати: не тільки з Туреччиною, а й з іншими нашими партнерами. Я збираюся це обговорювати...».

Водночас Президент очікує відповіді від ЗСУ: «ООН, Туреччина і військові можуть сказати, що гарантій на 100% ніхто не дає. Але це дуже легка позиція. Для України як держави це не та позиція, на яку ми готові йти. Тому що нам потрібно, щоб коридор діяв».

У свою чергу рф погрожує атакувати будь-які судна, які прямуватимуть Чорним морем до портів України.

Фото з відкритих джерел.