Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації Сергій Штепа (на знімку) та представники Міністерства цифрової трансформації України взяли участь у зустрічі з Комітетом з питань внутрішнього ринку та захисту прав споживачів Європарламенту разом із представниками країн-кандидатів на вступ до ЄС: Північної Македонії, Косова, Сербії, Боснії та Герцеговини. Тема зустрічі: Єдиний цифровий ринок ЄС — Можливості для країн—кандидатів на вступ до ЄС.

На цьому заході представники парламентів країн-учасників обговорили актуальні теми єдиного цифрового ринку як частини єдиного ринку ЄС, що наразі активно розвивається.
Під час цієї події представники Європарламенту представили останні розробки у законодавстві ЄС у цій сфері, а також надали змогу учасникам заходу продемонструвати свої досягнення та плани на майбутнє.

«Незмінним пріоритетом для України залишається інтеграція до Єдиного цифрового ринку ЄС», — зазначив Сергій Штепа. Для цього вже прийнято закони України: «Про електронні комунікації», розроблений згідно з Кодексом електронних комунікацій ЄС і «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги», спрямований на імплементацію норм Регламенту (ЄС) № 910/ 2014 Європейського Парламенту та Ради від 23 липня 2014 року. 

Також розробляються підзаконні нормативно-правові акти на виконання цих законів.

Крім того, як повідомили «Голосу України» в Комітеті з питань цифрової трансформації, триває підготовка проекту закону України «Про цифрові послуги та ринки». Він спрямований на імплементацію європейських підходів до регулювання цифрових ринків та забезпечить безпечне і надійне онлайн-середовище, конкурентні і справедливі умови діяльності для всіх учасників ринків цифрових послуг, захист прав і законних інтересів користувачів.

Електронне урядування та цифрові публічні послуги є провідником та підтримкою для функціонування єдиного цифрового ринку.

Досягненням України в цьому став застосунок Дія. Цей флагманський продукт Мінцифри об’єднав у собі мобільний застосунок із доступом до цифрових документів громадян та державних послуг. Він став дієвим завдяки прийняттю законів про цифровий паспорт та Paper-less. «Україна стала першою у світі державою з офіційними електронними паспортами та найшвидшою реєстрацією бізнесу, коли підприємство мож-на зареєструвати онлайн за лічені секунди. Також Україна є четвертою країною Європи, яка має цифрові водійські права», — зазначив Сергій Штепа.

Дія — єдиний портал державних послуг і сервісів, що надаються онлайн. Поступово він стає єдиним вікном комунікації з державою, універсальним застосунком, де можна отримати всі державні послуги та сервіси.

«Основна мета нашої держави — побудувати найзручнішу країну з точки зору отримання послуг. Ми перетворюємо державу на сервіс, який допомагає та відкриває нові можливості для українців жити у спільному європейському просторі», — підсумував у своєму виступі Сергій Штепа.

Тож цифровізуємося та рухаємося до ЄС!

Фото rada.gov.ua.