Медичне та соціальне забезпечення військових, реалізація державних програм з реабілітації ветеранів АТО, а також обговорення проблем, з якими стикаються ветерани, та шляхи їх розв’язання — ці питання порушували під час поїздки. Разом із заступниками начальника ОВА Володимиром Юр’євим та Сергієм Ткачуком він відвідав низку закладів охорони здоров’я, де проходять лікування та реабілітацію військовослужбовці.

Посадовці ознайомилися з роботою медичних установ, поспілкувалися з керівництвом та персоналом. Найперше цікавились тим, що насамперед потрібно медичним закладам для покращення їх функціонування.

— Варто зазначити, що Хмельницька область є одним із тих регіонів, де поранених воїнів у буквальному розумінні слова ставлять на ноги, — зауважив Вадим Свириденко (на знімку другий праворуч). — Днями наша команда побувала в інших областях, і можу з упевненістю сказати, що на Хмельниччині дуже відповідально ставляться до лікування та реабілітації тих, хто повернувся з пораненнями із фронту. Такий досвід співпраці медиків і влади може бути прикладом для інших.

Розповідаючи про те, як ця робота організована в краї, Володимир Юр’єв зазначив: «Ми розуміємо, що пріоритетним завданням для органів влади на всіх рівнях є належне лікування та реабілітація учасників бойових дій і ветеранів війни. Окрім того, що вони потребують якісних медичних послуг, їм необхідна й інша підтримка — соціальна, юридична та навіть просто допомога у розв’язанні різних побутових проблем. Обласна адміністрація й до повномасштабного вторгнення регулярно опікувалася нашими героями. А тепер роботи додалося в рази — ми щоденно зосереджуємо увагу на вирішенні згаданих питань».

Уповноважений Президента відвідав і Хмельницьке державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство, що виготовляє ортопедичне взуття, технічні засоби реабілітації, допоміжні засоби для пересування тощо.

— Ми розуміємо, що багатьом нашим установам доводиться працювати у надскладні часи, коли сучасні та ефективні шляхи надання послуг доводиться реалізовувати в умовах воєнного стану. Та попри це медична й соціальна сфери краю не тільки втримали свої позиції, а й продовжують розвиватися. Одним із прикладів того, як колектив намагається впроваджувати кращий вітчизняний та закордонний досвід колег, є експериментальне протезно-ортопедичне підприємство. Війна додала йому роботи. Водночас усі працівники намагаються надавати висококласні послуги з протезування та реабілітації пацієнтів. Тут не просто виготовляють протези, а й допомагають ветеранам зробити перші кроки до нового життя в усіх значеннях цього слова, — зазначив Сергій Ткачук.

Як зауважили посадовці, все побачене й почуте в області дасть змогу розробити та прийняти рішення, які буде ураховано під час реалізації ветеранської політики і на всеукраїнському, і на локальних рівнях.

Хмельницька область.

Фото: ХОВА.