Комітет з питань аграрної та земельної політики спільно з Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) провів виїзні комітетські слухання на Одещині.

З вітальним словом до присутніх звернувся голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

У комітетських слуханнях взяли участь заступник голови комітету Степан Чернявський, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, народні депутати України Тетяна Грищенко, Валерій Стернійчук, Богдан Торохтій, керівник секретаріату комітету Олександр Старинець, заступник міністра аграрної політики та продовольства Віталій Головня, т. в. о. Голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України Ігор Клименок, директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації Алла Стоянова, представники Державного агентства меліорації та рибного господарств України, керівник групи з розвитку продуктивності й доступу до ринків Програми USAID АГРО Владислав Карпенко, директор Всеукраїнської федерації роботодавців рибної галузі України Олександр Шлапак та представники рибної галузі Одещини.

Питання реформи рибного господарства є важливим елементом продовольчої безпеки України та світу загалом. Тож учасники слухань обговорили стан та наступні етапи реалізації реформи рибної галузі в Україні.

Голова комітету Олександр Гайду, зокрема, зазначив, що з ухваленням Верховною Радою Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури» № 2989-IX від 21.03.2023 р. запроваджено спрощені процедури доступу до ринку, мінімізовано кількість «контактів» під час оформлення дозвільної документації шляхом створення прозорого механізму аукціонних торгів з продажу прав на укладання договорів на право спеціального використання водних біоресурсів, запроваджено прозорі процедури розподілу водних біоресурсів, створені умови для недопущення монополії в риболовному господарстві та залучення нових суб’єктів господарювання на ринок.

Це дало змогу повноцінно запрацювати електронним аукціонам на право промислового вилову риби. Вже за перший місяць було проведено 255 аукціонів, а до місцевих бюджетів надійшло понад 11 мільйонів гривень. Для порівняння: за увесь 2022 рік сплата за промисловий вилов риби становила менш як 10 мільйонів гривень.

Водночас учасники слухань обговорили реальний стан реалізації реформи на практиці. Члени комітету, зокрема, зазначали, що надходять критичні зауваження учасників ринку та скарги від рибалок, які невдоволені реалізацією певних норм реформи рибної галузі.

Тож сьогодні потрібно проаналізувати, що відбувається на практиці та як реалізуються законодавчі норми. Це дасть змогу краще запровадити наступні етапи реформування галузі, зокрема, щодо встановлення законодавчих вимог до рибоприймальних пунктів, посилення контролю за виловом риби, а також розвитку сектору аквакультури.

Зазначені питання є складовими законодавчого підґрунтя для реалізації головної ідеї реформування — впровадження системи простежуваності водних біоресурсів на всіх етапах: від вилову до потрапляння риби на стіл споживачам.

Цій меті, зокрема, має слугувати представлений під час слухань нормативний акт «Про забезпечення простежуваності водних біоресурсів та продукції, виробленої з водних біоресурсів», який розроблено на виконання положень статей 295, 407 та 410 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Для подальшого успішного впровадження реформи надзвичайно важливим є й забезпечення інвестиційної привабливості галузі та відповідного законодавчого підґрунтя. У цьому контексті учасники слухань обговорили проект закону «Про залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства» (№ 8119), який якраз і має слугувати цій меті.

За результатами слухань наголошувалося, що важливим аспектом реалізації реформи рибної галузі є забезпечення сталого управління водними біоресурсами, запобігання незаконному, непідзвітному та нерегульованому рибальству, сприяння збереженню, раціональному використанню, відтворенню та охороні водних біоресурсів, а також захисту прав та економічних інтересів суб’єктів господарювання.

Підготовлений за результатами комітетських слухань проект рекомендацій буде розглянуто на засіданні Комітету з питань аграрної та земельної політики.

За повідомленням прес-служби Апарату Верховної Ради України.