Учасники заходу обговорили проблемні питання галузі виноградарства та виноробства на шляху вступу України до Європейського Союзу.

Зазначалось, що Україна має потужний потенціал у кліматичних умовах, ґрунтах, географічному розташуванні для нарощування виробництва вина, який дасть можливість конкурувати із провідними виробниками вина Італії, Франції, Іспанії на світових ринках.

Водночас, для досягнення цієї мети необхідно зробити ряд дієвих кроків для імплементації права Європейського Союзу до законодавства України у сфері виноградарства та виноробства, державної підтримки галузі, визнання вина харчовим продуктом, залучення інвестицій у виноробну галузь, впровадження контролю якості, в тому числі якості та безпеки імпортної виноробної продукції, збільшення кількості кваліфікованих працівників, запровадження сучасних технологій виробництва, удосконалення методів обробки винограду тощо.

В контексті законодавчого забезпечення галузі виноградарства та виноробства учасники слухань обговорили положення проект Закону України «Про виноград та продукти виноградарства», реєстр. № 9139, яким ставиться акцент саме на вино, його простежуваність «від куща виноградної лози до вина на полицях магазинів» та запобіганню фальсифікації.

Під час обговорення акцентувалась увага на необхідності встановлення більш чітких правил умови простежуваності виробництва та обігу не тільки вина, а й ароматизованих винних продуктів, на поширення дії норм законопроекту на фізичних осіб та реєстрації виноградних ділянок у виноградарсько-виноробному реєстрі тощо.

За підсумками круглого столу учасниками було зазначено, що попри військову агресію рф тільки спільними зусиллями можливо зробити рішучі кроки на шляху українського вина на світові ринки.

Комітет вдячний усім учасникам заходу за участь, конструктивне обговорення проблемних питань і висловлені пропозиції щодо шляхів їх врегулювання та сподівається на подальшу плідну співпрацю.

Участь у заході взяли Голова Комітету Олександр Гайду, заступник Голови Комітету Степан Чернявський, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, народні депутати України Тетяна Грищенко, Валерій Стернійчук, Богдан Торохтій, Ігор Марчук, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер, голова Одеської обласної ради Григорій Діденко, Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації Алла Стоянова, директор Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» НААН України Ірина Ковальова, директор ТОВ ПТК «Шабо» Юрій Шелехов, співзасновник ТОВ «Шампань України» Ігнат Братінов.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України