Як відомо, парламент ратифікував Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами («Стамбульська конвенція») 20 червня 2022 року. А вже 1 листопада 2022 року Конвенція набула чинності. Для забезпечення виконання взятих на себе міжнародних зобов’язань Україна має внести зміни до свого національного законодавства з урахуванням положень Конвенції.

У зв’язку з цим розроблено два законопроекти, що виносяться на обговорення парламентаріїв. Перший документ — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок i домашньому насильству та боротьбу із цими явищами щодо вдосконалення порядку розгляду судом справ про видачу і продовження обмежувального припису».

Другий — стосується вдосконалення механізму реагування на випадки домашнього та гендерного зумовленого насильства щодо громадян України за кордоном.

За словами голови підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Неллі Яковлєвої (на знімку), положення першого документа передбачають, що відсутність судових рішень, якими доведена вина у вчиненні домашнього насильства або відсутність доказів до притягнення кривдника до відповідальності не є підставою для відмови у видачі такого припису.

«Нині ми обговорюємо достатньо вузькі секторальні питання, але при цьому надзвичайно важливі з точки зору комплексної імплементації Стамбульської конвенції у наше законодавство. І коли ми говоримо про обмежувальний припис, то, безумовно, ми говоримо про питання домашнього насильства, захисту жертв домашнього насильства, що наше спільне завдання зробити так, щоб жертви домашнього насильства стали видимими і щоб справедливість для них була поновлена», — зазначила народний депутат.

У свою чергу голова підкомітету з питань наближення законодавства України до законодавства ЄС Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України з Європейським Союзом Марія Мезенцева (на знімку) зазначила, що євроінтеграційний комітет підтримуватиме ці законодавчі ініціативи. «Ми не просто беремо норми Стамбульської конвенції, копіюємо, впроваджуємо, прописуємо. Це справді має нагальну потребу просто зараз», — сказала вона, додавши, що особливо актуальним це питання буде після деокупоції наших територій де жінки, чоловіки й діти стали жертвами різних форм воєнних злочинів.

Після ухвалення цих документів, наголошувалось під час обговорення, дипломатичні представництва та консульські установи України зможуть здійснювати заходи у сфері запобігання і протидії домашньому насильству. Відтак вони зможуть надавати всебічну допомогу нашим громадянам, що постраждали від таких злочинів за межами країни.

За повідомленням прес-служби Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.