Насамперед Віцеспікерка подякувала від українського Парламенту азербайджанським друзям і партнерам за незмінну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, а також постійну гуманітарну допомогу.

«Ми вдячні Президенту Азербайджану Ільхаму Алієву за рішення виділити 7,6 мільйона доларів на електрообладнання для України. Це вкотре підкреслює стратегічний характер наших відносин. Це дуже важливий внесок в енергетичну стійкість України, враховуючи підготовку до чергової непростої зими», — подякувала Олена Кондратюк.

За словами пана Посла, відповідне обладнання вже готується, опрацьовується логістика. Незабаром в Україну надійде перша партія генераторів і трансформаторів від Азербайджану.

«Ми і далі будемо надавати та розширювати гуманітарну допомогу Україні», — зазначив Сеймур Мардалієв.

Крім того, співрозмовники обговорили і скоординували інші важливі напрями гуманітарної допомоги, яким приділятимуть особливу увагу.

Зокрема, йшлося про відпочинок та психологічну реабілітацію українських дітей. За словами Віцеспікерки українського Парламенту, Азербайджан цього року гостинно прийме у себе 100 українських дітей. Про це раніше була домовленість з керівництвом Парламенту та Міністром соціального захисту Уряду Азербайджану під час візиту в Баку.

Окремо Олена Кондратюк звернулася до пана Посла із проханням посприяти оздоровленню 35 «сонячних дітей» з Херсона, якими вона опікується разом із волонтерами.

Також під час розмови порушувалося питання активної участі Азербайджану у відбудові України та реалізації інфраструктурних проєктів, зокрема, Азербайджан планує відбудувати культурний центр, арт-центр для дітей, спортивний об’єкт та один із зруйнованих житлових будинків в Ірпені.

Віцеспікерка Українського Парламенту закликала Азербайджан узяти ще активнішу участь у гуманітарному розмінуванні України, в наданні спеціальної техніки та проведенні тренінгів для українських фахівців.

Ще одним важливим питанням зустрічі стало питання лікування та реабілітації українських військових і ветеранів у Азербайджані. Олена Кондратюк нагадала, що зверталася з цим проханням до влади країни на двосторонніх зустрічах і тепер маємо результат: Азербайджан цього року прийме до себе дві групи наших воїнів по 10 осіб на тривалу реабілітацію і протезування. Перша група вже формується.

Відзначили сторони і новий етап розвитку міжпарламентської співпраці. Цьому, за словами Олени Кондратюк, посприяла нещодавня участь парламентської делегації України, яку вона очолювала як Віцеспікерка, у спеціальній сесії Міллі Меджлісу, присвяченій 100-річчю від дня народження загальнонаціонального лідера Азербайджану Гейдара Алієва. Зокрема, двосторонні зустрічі із Головою Парламенту Азербайджану пані Сахібою Алі кизи Гафаровою як у Баку, так і на майданчику парламентського форуму G20.

Тож сторони домовилися, що Посольство Азербайджану в Україні сприятиме розвитку міжпарламентської співпраці між Верховною Радою та Міллі Меджлісом та організації взаємних візитів керівництва і депутатських груп.

«Завжди раді бачити в Україні наших азербайджанських колег! Вони, як ніхто інші, нас розуміють, бо також пройшли шлях боротьби за відновлення територіальної цілісності Азербайджану», — наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України насамкінець зустрічі.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.