Відповідне звернення ухвалила Верховна Рада України, проголосувавши за постанову №9525. 

За словами голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександра Мережка, парламент звернув увагу світу на необхідність повернення українських військовополонених та незаконно утримуваних осіб, зокрема депортованих українських дітей.

«Звернення надзвичайно важливе, адже існує вислів, що війна не завершена доти, поки не повернувся останній військовополонений. Президент України робить усе можливе для повернення полонених, і ми це бачимо. Верховна Рада теж висловила свою позицію і звернулася до світової спільноти із закликом зробити те ж саме. Ми впевнені в тому, що всі винні російські військові злочинці будуть притягнені до відповідальності за злочини проти наших військовополонених, проти незаконно утримуваних осіб», –  зазначив політик.

Олександр Мережко також прокоментував ухвалення постанови №9535, якою український парламент закликав позбавити рф членства в ЮНЕСКО.

«Ми звернулися до організації з питань науки та культури ЮНЕСКО, до країн-членів, урядів, парламентів, світової спільноти з закликом позбавити членства росії в цій організації, яка опікується питаннями культури. Весь світ побачив, дії російської федерації в Україні – це культурний геноцид. росія намагається знищити культурну спадщину та ідентичність нашої держави та українського народу», – наголосив парламентарій.

Він додав, що відповідні дії держави-агресора повністю суперечать принципам ЮНЕСКО, тому російській федерації не місце в цій організації.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України