Як зазначив голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Сергій Нагорняк, є проблеми з розробкою та прийняттям нормативно-правових актів, необхідних для ефективного досягнення цілей згаданого закону. Зокрема, з необхідних 43 підзаконних актів розроблено лише 8. Нагадаємо, Володимир Зеленський підписав закон ще 21 жовтня 2021 року.

"Зрозуміло, що частково порушення термінів прийняття таких актів спричинено об'єктивними причинами, але це не може бути виправданням. Неприйняття урядом необхідних підзаконних нормативно-правових актів частково блокує та розтягує в часі виконання Закону "Про енергетичну ефективність". Тому прошу секретаріат робочої групи посилити комунікацію між народними депутатами та представниками відповідних установ, які займаються розробкою підзаконних актів, щоб ми могли кожного тижня чути конкретну інформацію про те, як просувається робота і які є результати", - зазначив Сергій Нагорняк.

У межах засідання робочої групи також відбулася презентація результатів дослідження практики застосування та ефективності окремих положень ЗУ "Про енергетичну ефективність" у частині підвищення енергоефективності на рівні територіальних громад шляхом впровадження систем енергоменеджменту; підвищення захисту прав та інформування населення через визначення інформації, яка має бути відображена у платіжних документах (квитанціях); встановлення вимог до характеристик енергоспоживчої продукції та її маркування. Результати дослідження презентувала Олена Байда, зовнішній експерт Вестмінстерської фундації за демократію.

Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Ганна Замазєєва у своєму виступі зазначила, що зі свого боку агентство вчасно виконує необхідну роботу для пожвавлення темпів виконання згаданого закону. Докладніше очільниця агентства зупинилася на дієвих інструментах плану дій з енергоефективності для громад, бізнесу та населення/домогосподарств. Це, зокрема і стимулювання термомодернізації житлових будівель та підтримка домогосподарств у використанні відновлюваних джерел енергії (для населення/домогосподарств).

Вл. інф.