Участь у засіданні також узяли народні депутати, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, урядовці та представники місцевого самоврядування.

У вступному слові Голова українського парламенту наголосив, що кожне засідання Конгресу — «це унікальна можливість, майданчик для того, щоб ми обговорили найважливіші питання, скоригували плани, переоцінили виклики, які стоять перед країною, та синхронізували зусилля всіх гілок влади».

Серед головних питань порядку денного було виконання «дорожньої мапи» зі вступу України до ЄС. Тож Голова Верховної Ради повідомив про результати роботи законодавчого органу країни у питанні європейської інтеграції та закцентував на тому, що вже виконано значну частину завдань.

Зокрема, за словами Руслана Стефанчука, український парламент, на виконання рекомендацій Європейської комісії в частині судової реформи, вдосконалив процедуру відбору суддів Конституційного Суду, забезпечив формування та розблокував роботу Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Окрім того, вдосконалено законодавство про аудіовізуальні медіапослуги, досягнуто прогресу у впровадженні стандартів FATF та зроблено кроки до відновлення електронного декларування. Також парламент України прийняв Закон про національні меншини, і сьогодні триває робота з його удосконалення, відповідно до висновків Венеційської комісії.

«Верховна Рада прагне та готується ухвалити всі зміни, щоб восени нинішнього року Європейський Союз та відповідні інституції успішно оцінили виконання Україною рекомендацій та сказали «так» щодо перемовин про наше повноцінне членство», — наголосив Голова Верховної Ради.

За повідомленням прес-служби Апарату Верховної Ради України