У заході взяли участь Глава держави Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. У режимі онлайн — посли Великої сімки. Крім 98 членів Конгресу, наживо та віртуально підключилися очільники 1611 міст.

«Маємо три магістральні теми: захист критичної інфраструктури, Українська формула миру, початок переговорного процесу щодо членства в Євросоюзі. І перший пріоритет — оборона держави та енергетична стабільність як частина оборони, соціальний захист наших воїнів та ветеранів, — зазначив Володимир Зеленський, додавши, що важливо також в умовах війни та російського терору забезпечити фізичний захист об’єктів енергетики від ворожих ударів та диверсій.

«На рівні держави ми вживаємо необхідних заходів. Потрібна готовність громад до всіх ви-кликів. Ми ставимо Перемогу, як головний пріоритет, це прагнення треба підживлювати конкретними успіхами, потрібні внутрішні сили.

Так само воїни повинні бачити, що армія пріоритетна. Бюджетні витрати повинні передбачати саме такі акценти, а не заміну бруківки: нею ворога не виженемо. Будемо прикрашати міста після Перемоги», — наголосив глава держави.

«Кожне засідання Конгресу унікальне, — наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. — Нинішнє завдання: обговорити найважливіші питання, скоригувати плани, отримати поради, синхронізувати дії».

Наша єдність — передумова Перемоги, зауважив глава законодавчого органу. «Завдання парламенту — встигати за адаптацією законодавства і дивитися вперед.

Дуже великий акцент робить наша країна в напрямку євроатлантичних цінностей. Україна — запорука безпеки регіону. Народні депутати створюють необхідне законодавче поле для поступу до ЄС, зокрема електронне декларування всіх чиновників, закон про медіа, національні спільноти, судова реформа, готовність до інтеграції.

Це наше повернення до європейського дому. Україна була, є і буде світовим донором безпеки», — сказав він.

У свою чергу прем’єр Денис Шмигаль зауважив, що уряд відкритий до співпраці з регіонами та озвучив вагомі результати виконання державного бюджету за І півріччя. «Зокрема, із 1 трильйона 786 мільярдів гривень скеровано 800 мільярдів гривень на безпеку. Доходи місцевих бюджетів зросли на 42 мільярди гривень порівняно з минулим роком.

Залишок у громадах 170 мільярдів гривень — це ресурси на забезпечення першочергових потреб», — зауважив він.

Водночас глава уряду акцентував увагу на роботі щодо прискорення інтеграції до ЄС та НАТО й подякував міжнародним партнерам за вагому допомогу.

За його словами, пошкоджені котельні ТЕС і ТЕЦ відновили роботу. Всі вони забезпечені альтернативними джерелами живлення. Для опалювального сезону вже запасено 11,7 мільярда кубометрів газу, а це 87 відсотків від потреби, та 1,5 мільйона тонн вугілля.

Про заходи із забезпечення готовності об’єктів критичної інфраструктури в осінньо-зимовий період доповів Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, наголосивши, що прийдешній опалювальний сезон може бути ще складнішим.

Окрім того, він подякував міжнародним партнерам за фінансову допомогу та підтримку ініціатив уряду.
«Підготовка до опалювального сезону — на рівні 60 відсотків, до 1 жовтня плануємо повністю завершити цей процес, — зазначив О. Кубраков. — Акцент робимо на відновлення вражених об’єктів інфраструктури».

Івано-Франківська область
Фото зі сторінки Володимира Зеленського у Фейсбуці