У вступному слові Перший віцеспікер наголосив, що за останні півтора року роль комітетів у роботі Верховної Ради України значно посилилася.

«Під час війни навантаження на комітети зросло: в одиницю часу треба більше прийняти правок, обговорити законів. Певні положення нових законопроектів також потребують доопрацювання. У багатьох комітетах часто відбуваються продуктивні дискусії, що говорить про пошук компромісу. Завдяки цьому у сесійній залі документ перестає бути дискутивним, швидко голосується», — зазначив Олександр Корнієнко.

Він також нагадав, що комітети — це конституційна форма роботи Парламенту, які, відповідно до закону про комітети, є певною мірою політично самоврядними структурами. Однак, за його словами, вони мають і повинні змінювати принципи та підходи до своєї діяльності, згідно з вимогами сьогодення, ставати сучаснішими.

«Це треба змінювати, і ми будемо це змінювати. Зараз Апарат Парламенту працює над оновленою структурою, і вже незабаром вона буде представлена та обговорена в залі. Зокрема, окреме питання розгляду має стосуватися також секретаріатів комітетів», — зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Окрім того, Олександр Корнієнко закликав міжнародних партнерів не зменшувати допомогу в розвитку інституційної спроможності Парламенту та комітетів зокрема. За його словами, технічна допомога міжнародних інституцій — «це дуже важливий механізм підвищення показників прозорості» роботи Верховної Ради України та її комітетів.

Також під час дискусії присутні обговорили ще ряд питань, важливих для прозорості та відкритості діяльності комітетів, як-от: присутність у публічному просторі, наповненість сайтів та ведення соціальних мереж, інформування про результати та висновки засідань.

Зокрема, найбільші оцінки щодо відкритості отримали комітети гуманітарної та інформаційної політики; здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування; з питань прав людини; енергетики та житлово-комунальних послуг; організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

У дискусії також взяли участь голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, перший заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин, народні депутати України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.