Це було зроблено на виконання анонсованого у червні рішення Міністерства закордонних справ Ісландії. Про це написала на своїй сторінці у Фейсбуці Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

Офіційно такий крок був продиктований «найнижчим рівнем комерційних, культурних і політичних відносин між двома країнами». Фактично такими діями дружня Ісландія долучається до міжнародної ізоляції росії і посилює дипломатичний тиск на кремль.

«Міністерка закордонних справ Ісландії Ордіс Колбрун Рейкфьорд Гильфадоттір, з якою ми в травні мали робочу зустріч у Рейк’явіку, є щирою адвокаткою України. Вона впевнена у нашій Перемозі. Уряд Ісландії підтримує формулу миру Президента України Володимира Зеленського.

Ісландія також підтримує створення міжнародного реєстру збитків, завданих російською агресією та передачу на відбудову України заморожених активів рф. Своєю чергою Парламент Ісландії засудив незаконну депортацію українських дітей росією», — зазначила Олена Кондратюк.

Водночас Ісландія збільшує своє дипломатичне представництво в Україні. МЗС Ісландії та Литви підписали Меморандум про взаєморозуміння. 

Він надасть дипломатам та іншим представникам Ісландії доступ до офісних приміщень Посольства Литви в Києві.

«Ісландія планує посилити свою присутність на знак солідарності з Україною під час нелегітимної агресії росії проти України», — йдеться в повідомленні уряду країни.

«Дякуємо за солідарність з Українським народом!» — написала Заступниця Голови Верховної Ради України.

Фото зі сторінки Олени Кондратюк у Фейсбуці.