Іноземних гостей цікавила стратегія відновлення Чернігова після російського вторгнення та нагальні потреби міста.

Як повідомила прес-служба міської ради, розмова була зосереджена на впровадженні реформи в децентралізації в Україні, викликах, які стоять перед Черніговом, як відбувається взаємодія міста з міжнародними партнерами та двома німецькими містами-по-братимами — Аахен та Меммінген. А також представниць Бундестагу цікавило бачення органів місцевого само-врядування Чернігова стосовно відбудови міста.

Очільник міста Олександр Ломако у розмові з гостями зазначив: «Бачення громад, у тому числі й Чернігова, щодо процесу відновлення — громади мають бути залучені до визначення пріоритетів. Не повинен будуватися процес відновлення країни згори вниз. Я думаю, що Німеччині це добре зрозуміло, а ми це тільки будуємо. Демо-
кратія і управління в демократичних країнах навпаки будуються знизу догори. Коли громади визначають першочергові пріоритети з відновлення і це враховується урядом».

Олександр Ломако зазначив, що Чернігівщина, як і інші регіони України, які дуже постраждали від російського вторгнення, відставатиме в економічному плані від західних областей. Торгівля з країнами-агресорами припинена, до кордону з Європою далеко, а сусідство з росією нівелює інвестиційну привабливість Чернігова.

Щодо іноземної допомоги, то у Чернігові сказали депутатам Бундестагу: місто надає перевагу підходу, коли іноземні благодійники самі проводять тендери і визначають підрядників для виконання робіт, мінімізуючи в такий спосіб корупційні ризики. Також виконуючий обов’язки міського голови звернувся до німецьких парламентарок із проханням продовжувати підтримувати Україну на шляху до Перемоги та реформ.

Чернігівська область.

Фото прес-служби міської ради.