«Створення правової бази для ШІ: від загального закону до м’якого права» — ця важлива тема стала лейтмотивом стратегічної сесії у Київській школі економіки, де розглядали проблеми законодавчого забезпечення у сфері штучного інтелекту. На засідання за участі голови Комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації Михайла Крячка (у центрі праворуч) зібралися народні депутати, представники Мінцифри, уряду, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Офісу координації європейської інтеграції, юристи. Як йшлося, форум став початком роботи над нормативним полем для штучного інтелекту.

За словами віце-прем’єра — міністра цифрової трансформації Михайла Федорова (на знімку ліворуч), Україна не лише розробляє власну стратегію регулювання цієї сфери, а й має тут амбітні плани.

«Ми повинні не відставати від усього світу, а очолити тренд ШІ. Розуміти, що відбувається, швидко реагувати та мати власну стратегію. Неможливо говорити про цифрову державу, якщо ми не формуємо прогресивну політику в напрямі штучного інтелекту та адженду для світу», — написав він у своєму телеграм-каналі, підсумовуючи роботу стратегічної сесії.

За його словами, використання штучного інтелекту в нашій державі актуальне в різних сферах, зокрема, Мінцифри розробляє віртуального помічника в «Дії», завдання якого швидко знаходити відповіді на запитання користувачів. Крім того, ШІ допомагатиме Держстату обробляти й аналізувати дані, додав очільник Мінцифри.

Окремо Михайло Федоров вказав на користь штучного інтелекту у військових технологіях. За його словами, ШІ допомагає фіксувати переміщення техніки та особового складу ворога, збивати ракети, ефективніше наводити на цілі БПЛА тощо.

Віцепрем’єр закликав створювати умови, щоб топові міжнародні компанії, які займаються штучним інтелектом, приходили на український ринок.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.