Як розповів народний депутат, під час зустрічі вони поділилися враженнями від побаченого на Харківщині, адже вони з паном послом з різницею у кілька днів побували в регіоні та на власні очі побачили ті руйнування, які залишають росіяни.

"Азербайджану наш біль близький. Пан Сеймур згадував і проводив паралелі від побаченого у себе на батьківщині у деокупованих містах і в Ізюмі та інших містах Харківщини. Ми розмовляли про важке розмінування, яке на нас чекає, і про досвід його країни у цьому питанні. Пан посол розповів, що його країна попри те, що вона самостійно без міжнародної підтримки проводить розмінування своїх деокупованих територій, надасть Україні спеціальну машину для розмінування!" - поділився Сергій Нагорняк.

Також посол Азербайджану розповів про плідну роботу з відновлення азербайджанською стороною низки об'єктів в Ірпені.

"Нам є в чому обмінюватися досвідом, підтримувати один одного, адже наші країни на боці міжнародного права і справедливості, і я вірю в можливість інтенсифікації діалогу навіть в умовах воєнного стану в Україні. Попросив передати слова подяки від українського народу президенту Азербайджану Ільхаму Алієву за 7,6 млн дол., що було виділено для закупівлі та передачі Україні обладнання для відновлення енергосистеми. Попереду у нас складна зима, але підтримка наших партнерів та друзів допомагає підготуватися, наскільки це можливо в нинішніх умовах", - продовжує Сергій Нагорняк, який є членом комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг і головою підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності.

Також під час розмови посол Азербайджану розповів, що нова група українських дітей виїхала на оздоровлення до його країни. Протягом двох тижнів на них чекає відпочинок і насичена культурна програма в Баку, а також оглядові тури в такі регіони, як Габала, Шекі та Шемахи. У планах організувати восени візит другої групи українських дітей до Азербайджану. До речі, це не перша допомога Азербайджану в питанні реабілітації українських дітей. Торік також 70 дітей було відправлено до Азербайджану з цією метою.

Народний депутат запросив Сеймура Мардалієва відвідати Черкаську область, батьківщину великого Кобзаря, про якого добре знають в Азербайджані, адже його творчість вивчають у шкільній програмі, а в Баку встановлено пам'ятник Тарасу. Також Шевченкові вірші перекладали азербайджанською мовою корифеї азербайджанської поезії - Мікаїл Мушфік, Ахмед Джавад, Самед Вургун та інші.

"До речі, Черкаси та азербайджанське місто Сумгаїт є містами-побратимами. І не на словах, а на ділі. Після повномасштабного вторгнення Сумгаїт відправив Черкасам десятки тонн гуманітарної допомоги. Тож планую за першого свого візиту до Баку обов'язково відвідати вулицю в Сумгаїті, яка названа на честь нашого міста Черкаси", - сказав Сергій Нагорняк.

Вл. інф.

Фото надано Сергієм Нагорняком.