Робоча група, яка має опрацювати законопроект про лікування засуджених за кордоном та розв’язати проблему екс-прем’єра Тимошенко, розійшлася на перерву до понеділка, так і не прийнявши жодного узгодженого рішення. Депутати знову затято сперечалися на підвищених тонах зі взаємними образами, звинувачуючи одне одного в намаганні зірвати роботу групи, а емоції зашкалювали.
 На засіданні робочої групи були відсутні четверо її членів — Дмитро Шпенов від Партії регіонів, Андрій Міщенко від «Свободи», Сергій Гордієнко від КПУ та позафракційний Ігор Єремеєв. Спочатку депутати вирішили, що кворум для роботи є, але потім Ірина Луценко («Батьківщина») запитала, а чи можна ухвалювати якісь рішення, якщо не присутні всі депутати? Після цього й вирішено було розійтися до понеділка.
На початку засідання депутат від Партії регіонів Інна Богословська повідомила, що робоча група погодила одне з найпринциповіших питань: засудженому для лікування за кордоном може бути надано перерву у відбуванні покарання, тобто так звані «тюремні канікули», а не умовно-дострокове звільнення, що спочатку пропонувала опозиція.
Водночас, за її словами, в законопроекті, розробленому опозицією, залишилося не погодженим ще одне принципове питання: за яким розділом Кримінального процесуального кодексу пропонується тимчасове звільнення засудженого для лікування за кордоном. Бо запровадження таких інститутів, як умовно-дострокове звільнення з остаточним звільненням, наголосила І. Богословська, є неприйнятним.
У свою чергу опозиція стверджувала, що пішла на дуже суттєві поступки, щоб законопроект про лікування засуджених за кордоном нарешті було розроблено і погоджено.
Голова робочої групи Геннадій Васильєв (Партія регіонів) наголосив, що законопроект має бути законом загальної дії, і він не пишеться під одну конкретну людину. Представники парламентської більшості також наполягають, що засуджений має особисто подавати заяву з проханням надати йому змогу лікуватися за кордоном, а не його родичі чи адвокат, а також він має зобов’язатися повернутися в Україну після завершення лікування. Серед інших пропозицій — запровадити механізм застави та визначити перелік тяжких захворювань, які унеможливлюють подальше відбуття покарання засудженими. Розмір застави визначатиме суд.
Інна Богословська наголосила, що для надання перерви у відбуванні покарання для лікування за кордоном необхідно внести відповідні зміни не лише до Кримінального, а й Кримінального процесуального та Кримінально-виконавчого кодексів.
Ірина Геращенко («УДАР») зауважила, що в законопроекті пропонується проводити два засідання суду: перед відбуттям покарання і після завершення покарання.
Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін («Батьківщина») запропонував постатейно узгодити кожен пункт законопроекту із самого початку: від назви, з першої до останньої статті з урахуванням висновків Науково-експертного управління Верховної Ради. Геннадій Васильєв наголосив на потребі знайти консенсус, і повинні спочатку обговорити базові питанні. Однак фахова дискусія щоразу переводилася в політичну площину.
Після оголошення перерви в засіданні робочої групи до понеділка А. Кожем’якін заявив, що в понеділок після погоджувальної ради буде скликано засідання очолюваного ним комітету для розгляду законопроекту про лікування засуджених за кордоном.
Геннадій ВАСИЛЬЄВ, голова робочої групи (Партія регіонів):
— Ураховуючи напружену обстановку на засіданні робочої групи і що на ньому були присутні не всі її члени, оголошено перерву в роботі. Ми визначилися: жоден із запропонованих законопроектів не беремо за основу, а працюємо над усіма, що надійшли. Якби ми продовжили засідання, і сьогодні, і завтра було б те саме, бо опозиція не хоче зрозуміти: ми пропонуємо розумне практичне рішення — спочатку обговорити базові питання, які мають знайти відображення в законодавстві. Депутати отримали дуже пізно матеріали до засідання робочої групи і не мали змоги ознайомитися з ними. Буквально за 10 хвилин до засідання принесли висновок Науково-експертного управління. Навіть побіжно ознайомившись із цим висновком, постає запитання, чи потрібно суду мати заяву на згоду засудженого лікуватися за кордоном? Так. Більше того, необхідно мати не лише згоду засудженого, а й доцільно розглянути питання про те, щоб засуджені особи дали зобов’язання повернутися в Україну після завершення лікування. Крім того, пропонується обговорити і питання щодо внесення застави перед лікуванням за кордоном, а якщо засуджений не повернеться після лікування, то заставу буде спрямовано до доходу держави. Ці питання мають знайти відображення в законодавстві.
Володимир ОЛІЙНИК (Партія регіонів):
— Усіх членів робочої групи вчасно повідомили про проведення засідання, їм було надіслано електронне повідомлення, і депутати підтвердили, що отримали його. Але, напевно, були мотиви, щоб зірвати засідання робочої групи. Водночас із понеділка розпочнуться засідання ще однієї робочої групи — з опрацювання до другого читання законопроекту про прокуратуру. У п’ятницю о 19-й годині минає останній час внесення поправок до цього закону, і з понеділка зранку розпочнемо над ним роботу. Всі три законопроекти — про прокуратуру, зміни до виборчого законодавства і питання Юлії Тимошенко — є рівнозначними. Це є зобов’язання перед Євросоюзом.
Ірина ЛУЦЕНКО («Батьківщина»):
— Нас дивує, чому не прийшли на засідання всі члени робочої групи, що якісь конференції важливіші за євроінтеграційні законопроекти. Спеціально не привели всіх членів робочої групи для того, щоб, якби ми і напрацювали спільне погоджене рішення, його було б визнано незаконним, оскільки на засіданні робочої групи не було стовідсоткового консенсусу.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
ТОЧКА ЗОРУ
Президент Віктор Янукович учергове підкреслив, що перед законом усі рівні, в тому числі і екс-прем’єр Юлія Тимошенко, тому ніяких «ексклюзивних підходів» у вирішенні її питання не буде. Про це він сказав учора в Запоріжжі журналістам.
«Моя позиція залишається колишньою: всі громадяни України перед законом рівні, верховенство закону і верховенство права насамперед, і це стосується всіх. Ніяких ексклюзивних підходів, я вважаю, тут не буде ніколи, для жодного громадянина. Конституція для всіх однакова», — заявив Янукович.
У цьому зв’язку Президент нагадав, що у Верховній Раді України перебувають п’ять законопроектів про можливість лікування ув’язнених за кордоном, і парламентарії повинні спільно розробити таку законодавчу ініціативу, яка буде спрямована не лише на вирішення «питання Тимошенко», а й застосовна до інших ув’язнених, яким потрібне лікування за кордоном, повідомляє «Інтерфакс-Україна».
Володимир Олійник (ПР), Інна Богословська (ПР), Володимир Мисик (ПР), Ірина Геращенко («УДАР»).