Він стосується мінімізації потенційного олігархічного впливу на політичні партії, удосконалення механізмів державного фінансування та державного контролю за діяльністю політичних партій. Про це написав на своїй сторінці у Фейсбуці Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Головна мета документа полягає саме у відновленні звітування політичних партій та перевірок відповідних звітів.

«За останні три роки насправді амбітна реформа політичного фінансування була призупинена. Це поставило під загрозу довіру до політичних партій, а також спроможність держави реагувати на виклики як зовнішні, так і внутрішні щодо російської агресії й водночас впливу олігархів на політичні процеси», — зазначив Олександр Корнієнко.

Законопроект, за його словами, дасть можливість Національному агентству з питань запобігання корупції — НАЗК — здійснювати державний контроль, зокрема, за:

- дотриманням встановлених законом обмежень щодо фінансування політичних партій;

- законним та цільовим використанням політичними партіями коштів;

- своєчасним поданням звітів партій.

Крім того, передбачається, що політичні партії, які мають фракції у парламенті й можуть отримувати держфінансування, повинні подати прострочені фінансові звіти впродовж 90 днів після набрання чинності законом. Інші політичні партії матимуть час зробити аналогічне протягом 120 днів. НАЗК матиме 60 днів на перевірку цих даних.

Ухвалення законопроекту, наголосив Перший заступник глави парламенту, сприятиме виконанню рекомендацій Венеціанської комісії в частині щодо шляхів протидії олігархізації в нашій державі. І водночас забезпечить реалізацію двох пунктів вимог Європейської Комісії для початку переговорного процесу щодо членства України в ЄС.
«Дякую колегам за підтримку важливого рішення! Рухаємося далі», — резюмував Олександр Корнієнко.

Фото зі сторінки Олександра Корнієнка у Фейсбуці.